Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Storspigg – den stora boven bakom Östersjöns fortsatt svaga gäddbestånd?

Ett stim storspigg på jakt efter ett skrovmål i form av ett litet gäddyngel. Foto Tobias Berger
Ett stim storspigg på jakt efter ett skrovmål i form av ett litet gäddyngel. Foto Tobias Berger

Gädda är en av Sveriges allra vanligaste rovfiskar. Som rovfisk i toppen av näringskedjan har den en viktig ekologisk roll i Östersjöns skärgårdsmiljö. Tyvärr har bestånden av gädda minskat dramatiskt under senare decennier med stora negativa konsekvenser för ekosystemet och för rekreationsmöjligheter som till exempel sportfiske. Omfattande naturvårdsinsatser har genomförts för att främja gäddan men trots detta är bestånden fortfarande svaga. Forskare från Linnéuniversitetet i Kalmar rapporterar nu att storspiggens intensiva jakt på gäddans yngel kan vara en avgörande faktor i att begränsa gäddans möjlighet att återhämta sig och att återigen bli en dominant rovfisk i Östersjön. Resultaten publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Journal of Animal Ecology.

I Östersjöns skärgårdsmiljö var gädda tidigare en av de allra vanligaste rovfiskarterna men numera är beståndet svagt och i stora områden saknas arten nästan helt, trots stora naturvårdsinsatser i form av fiskefredning och återställning av lekmiljöer. Tillbakagången tros ha sin orsak i störd fortplantningsförmåga men mer ingående kunskap kring gäddans beståndkollaps saknas ännu vilket försvårar arbetet med att främja gäddan i kustmiljön.

Samtidigt som gäddbeståndet sviktat har den småväxta arten storspigg ökat dramatiskt i Östersjöns kustmiljö, möjligen till följd av allt färre rovfiskar. Forskare från Linnéuniversitetet har nu undersökt om och hur storspigg kan påverka gäddans fortplantingsframgång genom att äta upp deras yngel. Genom att studera mängden utvandrande gäddyngel i lekområden för ett flertal gäddpopulationer i Kalmarsundsregionen har man visat att storspigg i vissa fall äter upp ca 95% av alla producerade yngel.

Studien visar även att 32 mm är den magiska längd ett gäddyngel behöver uppnå för att gå säker från storspiggens skrämmande gap. Det innebar också att gäddpopulationer där somliga gäddyngel nått denna storlek redan innan storspiggens ankomst trots allt i viss mån lyckades med sin fortplantning.

Resultaten visar på att storspigg genom intensiv jakt på yngel har förmågan att själva begränsa antalet av sin egen rovfisk, gäddan. Denna artinteraktion har potentiellt sett stora konsekvenser för gäddans möjlighet att återhämta sig i Östersjön och bidrar därmed även till att ”låsa” Östersjöns kustmiljö i ett tillstånd dominerat av mindre fiskarter likt storspigg och mört snarare än av rovfisk som gädda och abborre.

Artikeln

Nilsson, J., Flink, H., och Tibblin, P. 2019. Predator-prey role reversal may impair the recovery of declining pike populations. Journal of Animal Ecology, DOI: 10.1111/1365-2656.12981

Länk till artikeln: https://besjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1365-2656.12981

Källa: Linnéuniversitetet