Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Jakob Hellman tillbaka på scenen

Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion.

Regnet hängde i luften när Allsång på Skansen tog emot Jakob Hellman. Efter tjugo års tystnad gjorde han comeback med bland andra The Baseballs och Linda Sundblad. Men det var ingen tvekan om vem publiken hade väntat mest på.

– Vi älskar dig Jakob, skrek fyra blonda tonårstjejer.

Men det hade kunnat börja illa. Anders Lundin gled in på den smått blöta scenen och var nära att halka det första han gjorde.

– Man måste satsa, sa han skämtsamt och så var programmet igång.

Ett trettiotal män stod bakom honom på scenen. En med långt getskägg, en annan med långt hår. De som utgjorde den finska skrikkören Huutajat tog ton eller snarare skrek i stället för att sjunga. Förväntansfulla ungdomar klängde vid kravallstaketet och fick sedan se The Baseballs inleda med sin rockabillyversion av ”Umbrella”. Ganska passande för i kväll. Många hade nog behövt ett paraply.

Till toner av dragspel tog Gösta Linderholm vid och sjöng ”Rulla in en boll och låt den rulla”, sin mest kända låt med flera veckor på Svensktoppen 1978. I sommar har han haft åtskilliga spelningar och nästa år kommer ny skiva.

– Helt underbart att fortfarande få hålla igång, sa 69-åringen efteråt.

Tjugo års tystnad
Så kom Jakob Hellman. Han som hade gjort en väldigt bra skiva för tjugo år sedan. Han som det sedan hade varit tyst om.  Så för han själv var det stor comeback.

– Jag har väntat på allsången, sa han. Och det var många som hade väntat på honom. Tjejerna längst fram hade köat hela dagen. Jakob Hellman drog sedan igång ”Hon har ett sätt” och publiken var direkt med på noterna. Många kunde texten utantill och sjöng för full hals.

– En gång till, skrek de fyra tonårstjejerna längst fram.

Nästa gäst på scenen var Linda Sundblad som i leopardbyxor och bh-topp under en svart bombarjacka drog igång ”To all my girls”. Hon berättade att hon ska bli fältartist för de svenska styrkorna i Afghanistan i september. Sex konserter på sju dagar. Och hon såg glad ut.

– Kvällen har varit helt fantastisk, sa hon efteråt.