Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Gemensamt uttalande av utrikesministrarna i Estland, Finland och Sverige

Tom livbåt i kraftig sjö. Foto: Accident Investigation Board Finland.
Foto: Accident Investigation Board Finland.

Estland, Finland och Sverige har kommit överens om att gemensamt bedöma alla eventuella betydande nya uppgifter om katastrofen med M/S Estonia som inte har rapporterats tidigare.

En dokumentärfilm från Discovery Network om M/S Estonia-katastrofen 1994 innehåller videomaterial filmat under vattnet från vrakplatsen som visar skador på vrakets styrbordssida.

Estland, Finland och Sverige har kommit överens om att de nya uppgifter som presenteras i dokumentärfilmen ska verifieras i enlighet med och i fullständig överensstämmelse med överenskommelsen mellan Konungariket Sverige, Republiken Estland och Republiken Finland om M/S Estonia som undertecknades 1995. Grundtanken med överenskommelsen är att skydda M/S Estonia från all störande verksamhet såsom ett sista vilorum för olycksoffren. Våra länder kommer att föra ett nära samarbete i frågan och arbetet ska ledas av flaggstaten Estland.

Estland, Finland och Sverige understryker att vi förlitar oss på slutsatserna i slutrapporten från den för Estland, Finland och Sverige gemensamma haverikommissionen från 1997.

Källa: Regeringskansliet