Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Konstnären Lovisa Ringborg aktuell med herrelösa hundar på Fotografiska

På fredag den 23 april öppnar konstnären och fotografen Lovisa Ringborgs första utställning på Fotografiska i Stockholm. I utställningen med titel Mirage, ser vi förutom fotografi, videoverk och måleri också en helt nyskapad skulpturinstallation, Stray dogs (2021). Särskild framtagen för utställningen. 

– Det har varit väldigt viktigt att jag fått arbeta intensivt inför just den här utställningen, säger Lovisa Ringborg. Jag har kunnat isolera mig och experimenterat i större format, nya material och fokusera på mitt arbete istället för att vi är mitt i en pandemi. Dagar fyllda av fysiskt utmattande och skitigt skulpturarbete; böjt armeringsjärn, svetsat och skulpterat, det har varit en väldigt roligt och kreativ process.

I Lovisa Ringborgs bildvärld skapas en ögonblicklig uppslukande, suggestiv stämning. Här vävs den yttre och inre verkligheten samman med det undermedvetna till en övertygande helhet. Ringborg återkommer ständigt till temat parallella medvetandetillstånd, hur drömmen öppnar upp för ett annat sätt att se och uppleva omgivningen och den egna kroppen. Med fotografi som grund skapar hon måleriska iscensättningar där djup och yta går i växelverkan. I utställningen Mirage, Ringborgs första presentation på Fotografiska, inkluderas utöver fotografi och videoverk från de senaste åren, en ny skulptural installation.

Stray Dogs eller Hundarna (svensk titel) består av en grupp djurkroppar som befolkar den första delen av utställningsrummet. De skapar en oroande närvaro samtidigt som de fungerar som betraktare av både utställningen och dess besökare. Hunden fungerar som en spegling av människan och hennes egenskaper, ett djur framavlat till att vara vår följeslagare kan framstå som både sårbart och skrämmande när den är herrelös, kontextlös och odefinierad av sin ägare.  Samtidigt utgör den en koppling till både det primitiva och det domesticerade i oss.

– Det är med stolthet vi ställer ut Lovisa Ringborg för första gången på Fotografiska, säger Lisa Giomar Hydén, utställningsansvarig på Fotografiska Stockholm. Ringborgs konstnärskap är imponerande i sin precision, sina rika referenser till såväl konsthistorien som psykologi men kanske framförallt i hur starkt och intuitivt hennes konstverk förmår tala till oss. Känslorna inför de herrelösa hundarna är direkta för betraktaren. Det är som att hon speglar våra upplevelser, sådana som kan ärvas i generationer som fysiska och psykiska påminnelser.

Mirage öppnar den 23 april och pågår till 29 augusti 2021 på Fotografiska i Stockholm.

Lovisa Ringborg (f 1979, Linköping) är en svensk konstnär utbildad vid Högskolan för fotografi i Göteborg. I sina verk använder hon olika tekniker såsom fotografi, video och skulptur som blivit allt mer centralt i hennes praktik. Hon har haft ett flertal uppmärksammade soloutställningar i Sverige och internationellt, bland annat i USA, Sydkorea, Schweiz och Finland. 2019 utkom boken Phantom Limbs som blev prisvinnare i svensk bokkonst 2019 och redan rönt internationell uppmärksamhet. Lovisa Ringborg är representerad av Cecilia Hillström Gallery. 

Källa: Fotografiska