Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nazister med kopplingar till SD vill inta Svenska Kyrkan, kyrkovalet viktigare än någonsin

 

Nazister och förintelseförnekare kandiderar till kyrkovalet för att få Svenska Kyrkan som ny plattform för sin odemokratiska retorik.

På söndag hålls kyrkoval, och partiet Alternativ för Sverige kampanjar hårt i sociala medier för att få mandat i kyrkomötet och stiftsfullmäktige. Partiet har 66 kandidater inför kyrkovalet. På Facebook skriver bland annat deras kandidat Carl Lundström att ”…gaskammarhistorierna var en lögn…” och hyllar samtidigt Hitler. Andra kandidater, som Henrik Agerhäll, med förflutet i DS har även medverkat i podcasts för det nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och Stefan Fahlander, som på social medier sprider texter som bygger på att Sverige befinner sig i krig och kallar politiker och journalister för ”fiendens sympatisörer” vilka skall interneras.

Alternativ för Sverige, som grundades av SD, är en tydligt odemokratisk organisation som söker en ny plattform för att få ut sitt nazistiska, främlingsfientliga och odemokratiska budskap. Kyrkovalet är en sådan plattform.

Det är en skyldighet för oss som står upp för demokratiska värden att tydliggöra vilka kopplingar som finns inom odemokratiska och extrema organisationer, oavsett vilken kant de befinner sig på.

Vår demokrati är inte självklar, utan måste ständigt försvaras och skyddas. Det finns inget som säger att Sverige inte kan bli ett nytt Polen eller Ungern.

Att rösta i kyrkovalet har därmed aldrig varit viktigare än nu. Boka in söndagen den 19 september.