Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Talar regeringen klarspråk…..?

Igår meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att man inför vaccinpass för offentliga tillställningar och sammankomster inomhus med över 100 deltagare.

-Vi vill att vaccinpassen skall börja gälla från den 1 december, säger socialminister Lena Hallengren.
-Ingen skall behöva avstå från ett evenemang av rädsla för att sitta bredvid ovaccinerade personer, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på FHM.

Det låter som kraftfulla åtgärder för att minska riskerna för en ökad smittspridning, men är det verkligen det? På presskonferensen blandar regeringen och FHM bort korten och fokuserar på vaccinationen som sådan istället för på smittspridningen.

Spridningen ute i Europa ökar nu, i takt med att vaccinerade rör sig mera, inte på grund av ovaccinerade minoriteter. Att som Karin Tegmark Wisell helt lägga ansvaret för smittspridning på ovaccinerade varken sant eller seriöst.

FHM skriver själva på sin hemsida att ”skyddet mot corona minskar 5-6 månader efter dos 2”. Varför är då inte vaccinpassen utställda med ett slutdatum? Vaccinerade är därmed också en riskgrupp för smittspridning.

Faktum är också att både vaccinerade och ovaccinerade kan bära smittan.

Misstanken är att dagens åtgärd är ett sätt från regeringen att försöka förmå ovaccinerade att ta vaccinet, och att göra det genom ihåliga argument vid införande av vaccinpass.