Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Comic Con tillbaka på Kistamässan

Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Den här helgen kör Comic Con igång igen efter ett långt corona-uppehåll. Hela mässan är ett stort cosplay. Dessutom kan man provspela spel och köpa allehanda prylar.

Det är kul att gå runt och titta på alla mer eller mindre välgjorda dräkter. Medan en del nöjer sig med att ta på sig ett par lösöron har andra lagt ner mycket tid och energi, och kunnande, på sina dräkter. Bland annat så hade en kille gjort en perfekt kopia av Robocop-dräkten. Det är verkligen blandat vilka karaktärer folk klätt ut sig till, det är från alla möjliga data- och tv-spel. Ett rätt ofta återkommande tema var en karaktär av någon slag som nästan såg ut som ett barn med en ofantlig yxa eller svärd, gullig och beväpnad.

Falcon från Star Wars. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Om man inte är så intresserad av spel så var man förmodligen där för Monte Fjanton, gruppen bakom den väldigt populära Youtube-kanalen. De fyllde hela hörsalen ”Heroes stage”. Jag tror inte att det var någon i den publiken som var utklädd, möjligen någon. Vi som kommit dit fick se ett avsnitt av ”Felix recenserar” som kommer att visas på Youtube i januari. Den här gången dissekerar de en film som heter ”Hashtag Gärdet”, en slags gangsterfilm från Bollnäs, eller hur man ska beskriva den. Roligt var det iallafall. Efter det var det Q & A där publiken fick ställa nästan vilka frågor som helst. Vi fick veta att det kommer en julkalender i år. När jag intervjuade dem efteråt fick jag veta att de firar tioårsjubileum i år. I november ska det komma en speciell recension för att uppmärksamma det.

Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

När Monte Fjanton-trion var klara efter en timme var det en halvtimmes uppehåll, sedan var det dags för Cosplay. Det var kval inför SM i Cosplay. Den stora SM-finalen äger rum 28 maj nästa år. Deltagarna var uppdelade i två grupper, Craftmanship och Performance. Craftmanship handlar om hur snyggt du gjort dräkten och Performance hur snyggt du framför en scen från något spel. En som stack ut i klassen Craftmanship var en som skulle föreställa Fiddlesticks från League of Legends. Han såg verkligen ut som ett vandrande träd. Ett snyggt Performance var en scen från Silent Hill 2 med Pyramid Head. Det är en ondskefull karaktär med en stor pyramidformad hjälm och ett stort svärd. Men det var inte bara krigs- och dödsscener, det var ett par sång- och dansnummer också. Hon som ledde tävlingen bjöd in alla med någon slags dräkt att komma till Cosplay walk-up imorgon, lördag, klockan 17.45.

Förutom att titta på Cosplay så kan man titta på, och eventuellt köpa, konstböcker och seriealbum. Det finns flera böcker av Simon Stålenhag med hans speciella typ av bilder. Och så finns det leksaker och t-tröjor och allt möjligt annat.