Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Parlamentet kräver embargo mot import av rysk olja, kol, kärnbränsle och gas

Parlamentet uttrycker sin indignation över de rapporterade illdåd som de ryska väpnade styrkorna gjort sig skyldiga till och kräver att de som begått krigsförbrytelser ställs till svars.

I en resolution som antogs på torsdagen med 513 röster för, 22 röster emot och 19 nedlagda röster kräver Europaparlamentet ytterligare straffåtgärder mot Ryssland efter invasionen av Ukraina. Ledamöterna vill bland annat att det omedelbart införs ett fullständigt embargo mot import av rysk olja, kol, kärnbränsle och naturgas.

Detta bör åtföljas av en plan för att garantera EU:s energiförsörjning och en strategi för att kunna dra tillbaka sanktioner om Ryssland vidtar åtgärder för att återupprätta Ukrainas oberoende, suveränitet och territoriella integritet inom dess internationellt erkända gränser och helt drar tillbaka sina trupper från Ukrainas territorium.

Uteslut Ryssland från G20 och andra multilaterala samarbetsorganisationer

Europaparlamentet betonar att ett fullständigt och effektivt genomförande av nuvarande sanktioner i hela EU och av EU:s internationella allierade måste vara en prioritet nu. Ledamöterna uppmanar EU:s och andra staters ledare att utesluta Ryssland från G20 och andra multilaterala samarbetsorganisationer, såsom FN:s råd för mänskliga rättigheter, Interpol, Världshandelsorganisationen, Unesco med flera. Det skulle sända en viktig signal att det internationella samfundet inte kommer att återgå till normalförhållanden med ”angriparstaten”, enligt resolutionen.

För att göra sanktionerna mer effektiva menar parlamentet att ryska banker måste uteslutas från Swift-systemet. EU måste också förbjuda alla fartyg som för rysk flagg eller som är registrerade, ägda, leasade eller trafikeras av ryska intressen att komma in på EU:s territorialvatten och anlöpa EU:s hamnar. Dessutom kräver ledamöterna ett förbud mot godstransporter på väg från och till Rysslands och Belarus territorium.

Resolutionen betonar att alla tillgångar som tillhör ryska tjänstemän eller oligarker med anknytning till Putinregimen, deras ombud och bulvaner, samt de tillgångar i Belarus som är kopplade till Lukasjenkaregimen bör beslagtas.

Med hänvisning till Belarus inblandning i kriget i Ukraina kräver Europaparlamentet att samma sanktioner införs mot Belarus som mot Ryssland för att eventuella kryphål som gör det möjligt för Rysslands president Vladimir Putin att använda president Lukasjenkas bistånd för att kringgå sanktioner täpps till.

Vapenleveranserna måste fortsätta och intensifieras

I resolutionen hänvisar ledamöterna till de chockerande grymheter som begåtts av de ryska militära styrkorna i Ukraina och som obestridligen utgör krigsförbrytelser. Det gäller särskilt händelserna i Butja men också de i andra städer och byar som drabbats av fullständig eller nästan fullständig förstörelse, inklusive Mariupol och Volnovakha. Parlamentet betonar att förövarna av krigsförbrytelser måste ställas till svars och kräver att en särskild FN-tribunal för brotten i Ukraina inrättas.

Europaparlamentet upprepar också att vapenleveranserna till Ukraina måste fortsätta och intensifieras för att landet ska kunna försvara sig effektivt. Ledamöterna efterlyser en ytterligare ökning av de konkreta bidragen för att snarast stärka Ukrainas försvarskapacitet, både bilateralt och inom ramen för den europeiska fredsfaciliteten.

Med tanke på att nästan 6,5 miljoner ukrainska medborgare har blivit internflyktingar och att fler än fyra miljoner har flytt landet på grund av kriget kräver parlamentet säkra humanitära korridorer för att evakuera civila som flyr bombningarna, och en förstärkning av EU:s nätverk för humanitärt bistånd i Ukraina.

Resolutionen fördömer slutligen den ryska retoriken som antyder att landet eventuellt skulle kunna ta till massförstörelsevapen och betonar att en sådan insats skulle få ytterst allvarliga konsekvenser.

Källa: Europaparlamentet
Foto: Diliff