Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svenska journalister stäms utomlands – ett hot mot pressfriheten?

Det blir allt vanligare att mäktiga aktörer stämmer enskilda journalister i så kallade SLAPP-mål. Ryska oligarker har använt SLAPP bland annat för att stämma journalister för förtal och hotat dem med mycket kostsamma domstolsprocesser i syfte att tysta kritiska röster.

SLAPP är rättsliga processer mot journalister, civilsamhällsorganisationer och andra som försöker avslöja oegentligheter. Syftet med sådana rättsliga processer är att avskräcka eller tysta kritiska röster och därmed hindra medier och andra samhällsinformatörer att göra sina jobb.

Hösten 2020 granskade en svensk nyhetssajt ett företag i Storbritannien som i stället för att utnyttja erbjudandet att kommentera artikeln krävde att artikeln skulle tas ned och stämde journalisterna i brittisk domstol. Bland dem som drabbats av SLAPP finns också journalister på Financial Times och Reuters samt den sedermera mördade maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia som hade 47 SLAPP-mål hängande över sig.

Både EU och den brittiska regeringen kraftsamlar nu för att lagstifta mot SLAPP. I slutet av april ska EU-kommissionen presentera ett anti-SLAPP-lagförslag som Europaparlamentets ledamöter och medlemsländernas regeringar sedan ska besluta om.

Källa: Europaparlamentet
Foto: Ash Crow