Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

50 år efter hans död – nu öppnas Jussi Björlings sångarstudio

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

I september är det exakt 50 år sedan Jussi Björling avled i sitt älskade sommarhus på Siarö, strax utanför Ljusterö i Stockholms skärgård. Hans död skapade krigsrubriker på kvällstidningarnas löpsedlar och begravningen var närmast en statsbegravning. Jussi Björling var Jussi med hela svenska folket och Sverige sörjde sin landsman.

2011 är det dessutom hundra år sedan han föddes. Minneskonserter för att hedra Jussi, av många ansedd som den främste tenoren genom tiderna, kommer att avlösa varandra runt om i världen.

Med anledning av detta invigs Ljusterö operafestival till Jussi Björlings minne på torsdag högtidligt ute på Siarö med öppnande av den sångarstudio som Jussi lät bygga och som har fått stå intakt sedan hans bortgång. Studion har aldrig tidigare visats för allmänheten, men planer finns på att i framtiden använda den för offentliga masterclasses för sångstuderande. Medverkar vid invigningen gör bland andra Kjerstin Dellert, som själv sjöng med Jussi i en legendarisk inspelning av Tosca från 1959. Dellert är en av de mycket få nu levande sångare som kan ge en inblick i hur det var att arbeta med världstenoren.

I samband med festivalen släpper Ljusterö hembygdsförening tillsammans med Operafestivalen minnesskriften ”Jussi Björling i Roslagens famn” med tidigare opublicerat material om sångarens relation till skärgården och det som han kallade sitt ”paradis på jorden”.

Bland festivalens övriga evenemang kan nämnas fredagens tenorfrossa med Jussi-repertoar och efterföljande operapub i bygdegården, lördagskvällens operettkonsert med Loa Falkman och Lena Nordin, barnoperan Operakul för den yngsta publiken och Jussi Björlingsällskapets jubileumsföreställning om Jussis liv i ton, ord och bild presenterad av Bertil Bengtsson. En kyrkokonsert med Gustaf Sjökvists kammarkör från Storkyrkan i Stockholm avslutar festivalen på söndagen den 22 augusti.

Källa: Ljusterö Operafestival till Jussi Björlings minne