Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Dags för sommarens stora fest i Malmö

Nästa torsdag invigs Special Olympics Games i Malmö. Runt 1 000 tävlande i flera olika idrotter samlas för att under tre dagar tävla och umgås.

Special Olympics är en del av Parasportförbundet, och aktiverar personer med intellektuell funktionsnedsättning. Vartannat år tävlar man i sommaridrotter och vartannat år i vinteridrotter. Årets tävlingar går i Malmö och kommer att samla runt tusen deltagare och flera hundra personer runt om, ledsagare, stödpersoner och funktionärer. Tävlingarna är en del av en global rörelse med över 5,5 miljoner aktiva.
– Det finns ett stort och växande intresse från orter runt om i landet att få arrangera dessa tävlingar, berättar Linnéa Björndahl, ansvarig för Special Olympics på Parasportförbundet.
Vi ställer krav på arrangörerna att de har en långsiktighet i sitt arbete med intellektuell funktionsnedsättning, vi vill inte att spelen bara är ett jippo. Det är viktigt för oss att det finns ett reellt politiskt engagemang och ett lokalt arbete med aktiv rekrytering till aktiviteter för målgruppen. Vi har för närvarande pågående diskussioner med flera orter för kommande spel, både för sommar- och vinterspel. Flera av orterna kommer också att sända representanter till Malmö för att ta del av den erfarenhet och den planering som görs där.

I fallet med Malmö, så är det staden som kontaktade parasportförbundet för att få arrangera de svenska spelen. Efter diskussioner kunde man våren 2021 skriva på arrangörsavtalet. Spelen kommer till stor del att vara centrerade kring stadionområdet och “Kärlekens torg” (Stadiontorget).
De nationella spelen är samtidigt “uttagningar” till nästa års globala spel i Berlin.

– Uttagningarna till de internationella spelen i Berlin handlar inte bara om resultat, fortsätter Linnéa. Idrotterna har en jury som tittar på flera faktorer, bland annat att man deltar aktivt i idrotten, att deltagaren är en bra förebild och att man inte deltagit i tidigare internationella tävlingar. Det är också viktigt att deltagaren har förutsättningen att resa och vara borta en längre period.
Vi får inget statligt stöd utan finansieras helt kommersiellt. Intresset för spelen har ökat och vi räknar med att kunna samla en trupp redan under våren 2023 för att förbereda dem för nästa sommars spel.
I Malmö kommer spelen att omfatta 12 idrotter, både individuella och lagidrotter.
Innan tävlingarna börjar kommer deltagarna att göra divisioneringstävlingar, varefter de placeras in i rätt division för sluttävlingarna. Divisioneringen har ingen inverkan på möjligheterna att utses till svensk representant i Berlinspelen.
Spelen kommer att var en av flera aktiviteter som gör Malmö till en festlig stad i sommar.