Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sommarvarm bil: en dödsfälla för barn och hund

En sommarvarm bil kan snabbt förvandlas till en dödsfälla för ett mindre barn eller ett husdjur. Detta gäller även om du lämnar en glipa i fönstret för ventilation eller parkerar bilen i skuggan. En vuxen person kan klara 50 graders värme, men små barn överlever bara några minuter i sådan temperatur.

– En avstängd bil ökar snabbt till höga temperaturer en normal sommardag. Hög värme och hög luftfuktighet orsakar värmeslag. Därför bör små barn aldrig lämnas ensamma i bilen, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige.
Inte heller djur kan reglera värme och vätskebalans på samma sätt som vuxna personer. Därför får inte hundar eller katter lämnas utan tillsyn i fordonet om det är möjligt att temperaturen inne i bilen går över +25°C eller under –5°C. En hund får inte lämnas mer än tre timmar i bilen. Polisen får årligen in anmälningar om framför allt hundar som har lämnats kvar i stekheta bilar.
Den som transporterar en hund är skyldig att se till att den får skugga och god ventilation. Många vill ha med hunden på familjesemestern, men det kräver god planering för att resan ska bli angenäm för alla parter.
– När du ska åka på en längre resa eller vet att du kommer att hamna i situationer då du måste lämna hunden i bilen är det viktigt att fundera på om du kan hitta en bättre lösning för hunden. I stället för att sitta långa stunder i en varm bil kanske hunden kan ha det bättre hos vänner eller på hundpensionat.
Den som upptäcker ett barn eller husdjur som sitter instängd i en varm bil bör agera skyndsamt.
– Upptäcker du barn eller djur i en varm bil bör du ta det på allvar. Gör en bedömning av situationen. Försök att finna ägaren till bilen eller kontakta polisen. Är läget akut kan du slå sönder en bilruta för att släppa in luft.
Den som ser ett instängt djur eller en person som visar tecken på överhettning har rätt att krossa en bilruta för att för att rädda djuret eller personen. Den som vidtar den räddande åtgärden måste vara beredd att identifiera sig för tillkallad polis eller bilägare. Är läget mindre akut kan det vara lämpligt att kontakta Transportstyrelsen för att få fram ägaruppgifter eller en butiks/varuhus högtalarsystem för att lokalisera bilens ägare.

Rekommenderade åtgärder från polisen.se:
• Känn efter om bildörren är öppen
• Ring 112 om du anser att situation är akut, annars 114 14
• Notera registreringsnummer och klockslag
• Notera hur ventilation och lufttillförsel tillgodoses
• I nödfall: Krossa rutan. Om möjligt, välj en ruta som inte är nära barnet eller djuret för att undvika glassplitter.

Temperaturen stiger snabbt i parkerad bil (källa: Svenska Kennelklubben):
Klockslag Temp ute väderlek Temp i bil
08.30 +22 °C sol +23 °C
09.30 +22 °C sol +38 °C
10.30 +25 °C sol +47 °C
11.30 +26 °C sol +50 °C
12.30 +27 °C sol +52 °C

Källa: M Sverige
Foto: Creative Commons Zero, Public Domain Dedication