Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kvinnor fastnar dubbelt så ofta i bilar – krav på kvinnliga krockdockor

Kvinnor löper nästan dubbelt så stor risk att fastna i ett motorfordon efter en olycka och får andra sorters skador än män. Det visar en ny studie av 70 000 patienter som förts till sjukhus efter trafikolyckor genomförd av forskare vid University Hospitals Plymouth. Trots detta används inte krockdockor som motsvarar den genomsnittliga kvinnan.

Män är I högre utsträckning involverade i allvarliga trafikolyckor, men kvinnor riskerar i högre grad att fastna i fordonet. 16 procent av kvinnorna fastnade i fordonet mot bara 9 procent av männen i den brittiska studien.

– Detta beror bland annat på att kvinnor tenderar att sitta närmre ratten och får andra typ av skador vid allvarliga olyckor. Medan män får skador på huvud, bröstkorg och lemmar drabbas kvinnor i högre grad av skador på bäcken, ryggrad och nacke. De senare skadorna kan göra det svårt att ta sig ur bilen, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige.

Kvinnor och mäns skador vid allvarliga trafikolyckor är olika även på andra sätt. Kvinnor har 44 procents högre risk att få en skada som leder till invaliditet jämfört med män. Män och kvinnor skiljer sig i genomsnitt åt gällande längd, muskelmassa och kroppskonstitution.

– En orsak till att kvinnor skadas allvarligt är också att det inte används kvinnliga krockdockor vid de krocktester som görs för att utveckla bilarnas säkerhet. Kvinnors nackmuskulatur skiljer sig exempelvis från männens, vilket får konsekvensen att kvinnor dubbelt så ofta drabbas av whiplashskador efter bilolyckor.

Krocktester med krockdockor har funnits sedan 1950-talet och de har en stor del i att dödligheten i trafiken har minskat sedan 1970-talet. Prototyper för kvinnliga krockdockor har tagits fram på Chalmers i Göteborg, men har ignorerats av stora delar av branschen.

– Eftersom det finns fysiska skillnader mellan en genomsnittlig man och en genomsnittlig kvinna är det obegripligt att inte krocksäkerheten för bägge ingår i testerna. Om färre ska skadas eller dö i trafiken måste fordonsäkerheten fortsätta förbättras för alla.

Källa: M Sverige
Foto: Transport For NSW (https://www.transport.nsw.gov.au/)