Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

FC Stockholm: Halvtid i Ettan norra

Med en omgång kvar innan serien vänder har Aftonkuriren träffat huvudtränaren Rebaz Hassan för att ta tempen på laget. 

FC Stockholm tog sig upp till Ettan norra inför denna säsong efter bara två säsonger i division två. Efter en stark inledning med 10 poäng på fem matcher har det sedan gått trögare för laget. På de senaste nio matcherna har man endast fått ihop fem poäng och i tabellen ligger FC Stockholm idag strax före nedflyttnings- och kvallagen. Aftonkuriren har träffat huvudtränaren Rebaz Hassan som gör sin andra säsong med laget. 

Du kom till FC Stockholm inför f g säsong, vad var det som lockade med laget?
-Kulturen stämde bra, det finns en stark vinnarkultur i FC Stockholm. Vi går in i alla matcher med inställningen att den skall vinnas. Det är en mentalitet som stämmer med min. Den är inte lätt att hitta i föreningssverige, men här i FC Stockholm finns den. 

Vad var målsättningen inför säsongen?
– Vi pratar inte om målsättningar i den här klubben – vi fokuserar på att vinna varje match. Nu var det ingen som förväntade sig att vi skulle klättra vidare redan första året i Ettan, men det kommer på sikt – det är en process.  

Vi är nu i princip halvvägs genom serien, vad är erfarenheten så långt?
– Jag har varit tränare i Ettan under många år och jag vet hur små marginalerna är i serien. Inför säsongen hade vi pratat om att vi inte får 8-9 målchanser i en match som i de längre serierna. Vi kanske får 2-3 och av dessa måste vi göra 1-2 mål. Gör vi inte det så blir den en tuff match. Hittills har vi inte varit tillräckligt bra i båda straffområdena. På mittfältet har vi spelat bra, men där det räknas som mest har vi tyvärr inte räckt till.  

Ni började serien bra med tio poäng på de fem första matcherna, men sedan har det gått sämre. Vad var det som hände?
– Vi har inte ändrat något i vårt spel, utan snarare är det skärpan som inte varit där när det behövts. Det kommer alltid tunga perioder under en säsong och det gäller att fortsätta hålla fokus på vårt spel. Vi ser att vi under vissa matcher inte har varit fokuserade från start, och det går inte att ge bort en halvlek. Truppen blev kanske under en period lite bekväm på träningar och det smög in sig en stämning av att “det löser sig”. Vi har pratat igenom detta, vi måste kavla upp ärmarna på både träning och alla 90 minuter i en match. Så tappet är mycket en inställningsfråga och har man inte rätt inställning och vinnarskalle så stämmer det inte med klubbens mentalitet.  

Vad blir fokus inför andra halvan av säsongen?
– Vi kommer att fokusera på inställningen och beslutsamheten i straffområdena. Vi kan till exempel inte låta bollen studsa mer än en gång i eget straffområde – då blir vi straffade direkt. Och offensivt måste vi ha mer skärpa och ta vara på de chanser vi får under en match.  

Ni har naturgräs hemma, men har väl spelat bättre på konstgräs i år?
– Naturgräs är skonsamt, långsammare och bra när man spelar med hög press, men gör det också svårare när vi skall starta våra uppspel och behöver rätta till bollen. Det snabbare spelet på konstgräs har fungerat bra för oss framförallt eftersom många motståndare backar hem och vi behöver spela med högre tempo.  

Under sommarfönstret har ni värvat David Zlotnik från BP. Vad förväntar ni er av honom?
-Vi har stora förväntningar på David, han har kapacitet för både Superettan och Allsvenskan. Det är en toppspelare som är hårt arbetande både på träningar och match. Han är oerhört trygg med bollen och har en fantastisk värderingsförmåga, något som kommer att hjälpa oss vidare. Han kan spela både som offensiv och defensiv mittfältare. Jag har tränat honom tidigare och vet att han är trygg i sin roll.  

Ni har också flyttat upp fyra spelare från akademien. Vad förväntar ni er av det?
-Det är fyra mycket spännande spelare, som andra klubbar också rycker i. Vi blickar redan nu mot kommande säsong och ser att addera entusiasm, fart och hunger från dessa unga spelare är ett bra komplement till den mer erfarna trupp vi har idag.  

Finns det någon spelare som du vill lyfta fram efter första halvan av säsongen?
– Vi har en fantastisk trupp med fin stämning. Och jag är säker på att det finns mycket mer att hämta från alla spelare. Men en som gjort en bra come-back efter en allvarlig korsbandsskada är David Mikhail (målvakt). Han har vuxit in i rollen som målvakt i Ettan.  

Redan kommande helg startar seriespelet igen när FC Stockholm tar emot serieledarna Sandviken. Det blir en bra värdemätare för resten av säsongen.  

Foto: Tränare Rebaz Hassan. Fotograf: Thomas Persson