Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Herrlandslaget i fotboll hoppar av EM-kvalet

Fredrik Reinfeldt rivstartar som ny ordförande i Svenska Fotbollsförbundet och har meddelat UEFA att Sverige drar sig ur det pågående EM-kvalet.

Lagom till den allsvenska säsongsstarten släpper den nya förbundsordföranden en riktig bomb i fotbollssverige.

-Vi måste vara realistiska i var den svenska herrfotbollen befinner sig, säger Reinfeldt. För att bli konkurrenskraftiga behöver vi fokusera på ungdomsspelarna och ta fram en långsiktig plan för framgång. Det är inte realistiskt att Sverige på herrsidan försöker kvalificera sig till någon EM- eller VM-turning förrän tidigast år 2028.

Med förra årets svaga resultat och svårigheterna för svenska klubblag att ta sig vidare i de europeiska gruppspelen ser den nytillträdde ordförande att det behövs ett nytag. Inspirationen har han fått från den tyska satsningen som gjordes i mitten av 2000-talet och kulminerande med VM-guldet 2014 i Brasilien.

Enligt UEFA kommer man att räkna bort de två matcher Sverige hittills spelat i EM-kvalet, förlusten mot Belgien och vinsten mot Azerbajdzjan. Det innebär att Belgien ännu inte klivit in i EM-kvalet.

Vi ser med spänning fram emot hur Reinfeldts plan för ungdomsfotbollen ser ut och kanske kommer vi att se ett tydligt generationsskifte i de allsvenska lagen redan efter sommaren.

Foto: SvFF