Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tolv barn räddades och två misstänkta människohandlare greps i Filippinerna

Svensk polis var med och initierade ett tillslag i Filippinerna mot ett kriminellt nätverk som sexuellt exploaterar barn.

En svensk man avtjänar sedan 2021 ett åttaårigt fängelsestraff för att ha köpt våldtäkter och grova sexuella övergrepp på barn från det aktuella nätverket i Filippinerna. De sexuella övergreppen har streamats i realtid via webbkamera och för detta har gärningsmannen betalat människohandlarna några hundra kronor per övergrepp.

Men polisens arbete stannade inte vid en fastställd dom. Via överskottsmaterialet från förundersökningen hittade Elin Nelly, operativ analytiker på Noa, mängder med information:

– På hårddisken hittade jag flera bilder på filippinska barn. Jag fick också fram Skype-alias som människohandlarna i Filippinerna använt i kontakt med den svenska gärningsmannen.

Informationen delades

All information delades med Europol och amerikanska polisens avdelning Homeland Security Investigations, HSI, som leder kampen mot livestreamade sexuella övergrepp på barn i Filippinerna. Svensk polis är beroende av gott internationellt samarbete för att nå framgång, eftersom man inte har möjlighet att agera i Filippinerna på egen hand då landet är utanför svensk polis jurisdiktion.

Snart visar det sig att norsk och australiensisk polis också har förundersökningar mot det aktuella kriminella nätverket. Ett intensivt samarbete inleds.

– Varje land bidrar med sin viktiga pusselbit. Tillsammans lägger vi pusslet för att förstå om det här är ett nätverk eller en enskild individ, vilka barn vi ska leta efter och hur många barn som kan tänkas vara på plats vid tillslaget, säger Elin Nelly.

Tillslaget genomfördes den 14 september, av filippinsk polis i samarbete med HSI. Sverige och Norge var representerade i form av den nordiska sambandsmannen i Manilla, Bente Manger, som dokumenterade hela insatsen. De tolv barnen som räddades, både pojkar och flickor under 18 år, togs omhand av socialarbetare och kommer att placeras på barnhem och få gå i skola. Två misstänka människohandlare greps på plats, för dem väntar troligtvis långa fängelsestraff.

Cynisk handel

Elin Nelly kommenterar det framgångsrika arbetet:

– Det här är en extremt cynisk handel med de mest fattiga och utsatta barnen. Att Polismyndigheten, genom relativt liten arbetsinsats, kan bidra till att barn på andra sidan jordklotet får växa upp utan sexuella övergrepp, är att göra skillnad på riktigt.

Nu handlar det om att – tillsammans med Norge och USA – bearbeta informationen som kommer efter tillslag, för att kunna öppna nya utredningar.

– Vid samtliga tidigare tillslag har vi tyvärr hittat nya svenska gärningsmän vid analys av beslag, så jag utgår från att vi har flera svenska utredningar snart.

Överskottsmaterial ska bearbetas

Arbetsmodellen med att dela och bearbeta överskottsmaterial från förundersökningar gäller det att hålla fast vid:

– Vid all gränsöverskridande organiserad brottslighet ska vi göra på det sättet, men det har gjorts i alldeles för liten utsträckning tidigare. Nu ser vi hur bra resultatet kan bli när vi gör det.

Elin Nelly har lång erfarenhet av att jobba med brottslighet som rör människohandel. Sedan 2019 arbetar hon på Noa med att bekämpa internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn.

– Det finns ingen anledning att se på dessa brott som mindre allvarliga än om de skett inom Sveriges gränser. Det handlar fortfarande om ett litet barn som blivit sålt.

Så tipsar du polisen

Om du är ute och reser kan du komma att bevittna hur andra turister – svenska såväl som utländska – utnyttjar barn sexuellt.

Du kan tipsa svensk polis genom att ringa 114 14 från Sverige eller +46 77 114 14 00 från utlandet. Du kan också tipsa lokal polis i landet där det misstänkta brottet har begåtts. Det allra bästa är att anmäla till både lokal och svensk polis.

Via resekurage.se kan du också lämna tips. Projektet Resekurage grundar sig på ett regeringsuppdrag, med syfte att informera allmänheten om förekomsten av sexuell exploatering av barn i samband med turism och resande.

Gärningspersoner som begår sexuella övergrepp mot barn utomlands kan dömas i Sverige.