Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Dags för årets whiskyfestival med rökiga fynd och härlig stout

På torsdagen slog Stockholm Beer & Whisky Festival upp portarna för trettionde gången. Här finns en stor variation av drycker, inte bara öl och whisky.

Mässan har alltid firats på Nackastrandmässan utanför Stockholm, men det kan komma att ändras till nästa år. Mässan har nämligen sålts till Alecta och nu vet inte festivalledningen om de kommer att vara kvar här. Vi får se till nästa år. Sedan man startade mässan 1992 har det hänt mycket inom bryggeri- och destillerinäringen. Dessutom hade de bara whisky de första åren tills mässgeneralen Marianne insåg att whisky är destillerat öl. Då tog hon med öl också. I stora hallen i entréplanet är det öl och whisky som gäller men i andra hallen en trappa upp så finns det också sake och champagnebar, bland annat. Det ska finnas något för alla.

När de körde igång för 30 år sedan fanns det endast ett fåtal ölbryggerier i Sverige och inget destilleri alls. Mackmyra var Sveriges första destilleri när det grundades 1999. Nu finns det 400-500 bryggerier och 50-60 destillerier. Det destilleras både whisky och gin i Sverige numera.

Mackmyra, som förmodligen är Sveriges mest kända destilleri, var så klart där med cirka tjugo olika sorter. Destination heter det nyaste tillskottet. Den släpptes på beställningssortimentet dagen innan whiskyfestivalen. Priset ligger på 799 kronor. Den är inte rökig men sträv i smaken samtidigt som den är fruktig, en perfekt kombination. Jag provade även deras Limousin och Björksav. De anstränger sig verkligen att variera sig. Limousin har en viss strävhet och tydlig smak av kola eller fudge. Den finns också i beställningssortimentet. Priset ligger på 599 kronor. Björksav är som namnet antyder gjort av bland annat björksavsvin vilket ger en väldigt mjuk smak. På en tidigare mässa har vi provat björksavsvin. Men det smakade inte så mycket. Det är inte Mackmyra som gör björksavsvin, utan det är en annan svensk producent. Mackmyra Björksav finns även det i beställningssortimentet där det kostar 599 kronor. Alkoholhalten på det ligger på 46,1 %.

Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

På pressvisningen fick vi bland annat prova Bunnahabhin Móina (Uttalas ”monja”.) Den hade en tydlig rökighet utan att rökigheten tog över. Man kände en viss fruktighet i bakgrunden. Den har en fin balans. På bolaget kostar den 413 kronor. Det är ett bra pris för den här whiskyn. Bunnahabhin 18 years ligger i en helt annan prisklass. Den kostar 1619 kronor. Den saknar helt rökighet, den har lagrats på olika typer av sherryfat, alltså efter olika typer av sherry. Efter sherryfaten är den lika mörk som sherry i färgen och har en rätt söt smak. I deras monter provade jag även en sort som heter ”Toiteach a dhà”. Det betyder ”Rök nummer två”, och den hade riktigt bra rökighet. Tyvärr finns den inte på bolaget, inte ännu iallafall.

En intressant öl vi fick prova på pressvisningen var ”Cognac Imperial Stout” från Pine Ridge Brewery i Falkenberg. De planerar att släppa den på bolaget i januari. Vad priset blir vet jag inte men den kommer nog inte bli billig.

Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Till och med här på whiskyfestivalen går det att få alkoholfria alternativ. Den svenska sake-specialisten Akebono, som har en stor monter en trappa upp, saluför också två alkoholfria öl under varumärket Hitachino Nest. Det är mest känt för den röda ugglan. Det ena ölet är smaksatt med yuzu och ingefära (Yuzu är en japansk citrusfrukt som numera odlas även i södra Europa.), väldigt gott och friskt. Det andra smakar inte så mycket.

Mitt bland ölmontrarna står företaget Cocky Crane och säljer alkoläsk. Den godaste var ”Sour raspberry/lemon” för att den inte var så söt. De hade två stycken drycker med äppelsmak, ”Twisted apple” och ”Crispy apple”. ”Twisted apple” var kryddad med ingefära, så den hade en twist, men ”Crispy apple” smakade inte så mycket.

I vanlig ordning så har även Pralinhuset en monter på whiskyfestivalen. Whisky och choklad är ingen dålig kombination, eller stout och choklad. De har en stor variation av choklad. Dessutom har de gett ut en mörk choklad med guldetikett för att fira festivalens 30-årsjubileum.

Stockholm Beer & Whisky Festival håller på den här helgen fredag och lördag och nästa helg från torsdag till lördag.

Översta bilden: Japansk alkoholfri öl. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Betyg, 1-5:

Mackmyra Destination

Limousin

Björksav

Bunnahabhin Móina

Bunnahabhin 18 years

Toiteach a dhà

Cognac Imperial Stout”, Pine Ridge Brewery

Hitachino Nest Non Ale

HitachinoYuzuginger

Cocky Crane:

Sour raspberry/lemon

Crispy apple”

Twisted apple