Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Röda Korset uppmanar till solidaritet och långsiktigt stöd till drabbade i Turkiet och Syrien

Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) uppmanar det internationella samfundet till solidaritet och långsiktigt stöd till människorna i Turkiet och Syrien som drabbades av två förödande jordbävningar den 6 februari. Samtidigt stiger dödstalen över 30 000 personer. 

– Smärtan och lidandet är enormt och behovet av stöd är lika stort. Denna humanitära insats är ingen sprint. Det är ett maraton. Vi uppmanar det internationella samfundet att stödja människorna i Turkiet och Syrien, inte bara under de kommande dagarna utan även under de månader och år som kommer krävas för återhämtning, säger Jagan Chapagain, generalsekreterare för IFRC

Turkiska Röda Halvmånen och Syriska Arabiska Röda Halvmånen är centrala och avgörande i insatsen. Som nationella föreningar är de väl förankrade i de samhällen som de arbetar i, därmed har de också möjlighet att arbeta i de hårdast drabbade områdena som är svåra att nå. Många frivilliga och hjälppersonal kommer själva från de drabbade områdena och samhällena. Inte sällan har de själva förlorat sina hem och familjemedlemmar. De frivilliga fortsätter att arbeta dygnet runt för att ge livräddande vård till överlevande.

Möjligheten att genomföra framgångsrika sök- och livräddande insatser minskar dramatiskt. De mest akuta behoven nu är skydd, hälso- och sjukvård samt psykosocialt stöd, mat och vatten.

IFRC fortsätter att utöka det internationella stödet för att stödja de lokala insatserna; hjälpmedel och resurser som behövs akut förs in över gränserna.

– Jordbävningen har lett till total förödelse. Byggnader, skolor, hem och sjukhus är förstörda. Den hjärtskärande verkligheten är att många tusen människor fortfarande saknas och sitter fast under rasmassorna. Chanserna att hitta överlevande minskar för varje minut och tiden börjar rinna oss ur händerna. Insatserna är extremt utmanande då många vägar och annan viktig infrastruktur har skadats, vilket begränsar möjligheten att nå de drabbade områdena. Vinterkyla och efterskalv försvårar också insatserna och utsätter räddningsarbetare för stor fara, avslutar Jagan Chapagain, generalsekreterare för IFRC.

IFRC har utökat sina två internationella katastrofappeller till över 2,2 miljarder svenska kronor för att stödja människor i Turkiet (1,3 miljarder kronor) och Syrien (drygt 900 miljoner kronor).

Livräddande insatser av Röda Korset och Röda Halvmånen 
I Turkiet har den Turkiska Röda Halvmånen skickat ut mer än 4 000 anställda och frivilliga till drabbade provinser med bland annat livsmedel, basalt stöd och utrustning för att stödja skadade och evakuerade. Deras team har delat ut 3,5 miljoner varma måltider till människor utomhus och i tillfälliga akutboenden och man har nått 284 000 människor med färdiga matpaket. För att möta det akuta behovet av blod till skadade har Turkiska Röda Halvmånen skickat sitt nationella blodlager till de drabbade regionerna och uppmanar människor i hela landet att donera blod.

I Syrien har den Syriska Arabiska Röda Halvmånen, med sina 4 000 frivilliga och personal, deltagit i insatserna i de hårdast drabbade områdena – däribland Hama, Aleppo, Lattakia och Tartous. Närmare 60 000 människor har fått livräddande stöd. Sjukvårdsteam har utfört första hjälpen, nödevakueringar och transporter till sjukhus. Frivilliga på plats har delat ut fler än 42 000 matpaket, vatten, basvaror och hygienpaket till människor samt tillhandahållit hjälp att återförena saknade med sina familjer.

Röda Halvmånens nationella föreningar i både Turkiet och Syrien ger just nu drabbade människor psykosocialt stöd för att lindra lidande och vid behov hänvisa dem vidare för psykisk vård.

I de palestinska flyktinglägren i Syrien arbetar team från Palestinska Röda Halvmånen tillsammans med Syriska Arabiska Röda Halvmånen för att ge livräddande stöd, vilket inkluderar första hjälpen och utdelning av mat. Deras arbete är främst inriktat på de palestinska lägren i Aleppo och Latakia där man tillhandahåller ambulanser, medicinska kliniker, läkare och frivilliga.

Källa: Röda Korset
Foto: Turkiska Röda Halvmånen