Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Outgivna inspelningar med Monica Zetterlund: Here´s to Life – Monica Z at Atlantis and Polar Studios

Några ord från producenten Peter R. Ericson: Efter Monicas framgångar med de två albumen ”Varsamt” och ”Topaz” 1991 och 1993 tyckte skivbolaget att det vore en kulturgärning att släppa ett album med dessa inspelningar på engelska.

Ett album som innehåller engelska versioner av några av låtarna från de två ovannämnda albumen plus albumet ”Monica Z”. En anledning är förstås Monicas samarbeten med jazzlegendarer som Bill Evans, Thad Jones, Mel Lewis, Stan Getz, Zoot Sims, Toots Thielemans med flera.

Sagt och gjort, vi började jobba med inspelningarna. Monica kom ner till Atlantis studio i Stockholm, oftast på kvällarna. Hon sjöng så vackert och några strofer var ren magi. Hennes röst svävade som i ett eget universum. Efter det mixade jag och Atlantis chefsingenjör Janne Hansson inspelningarna.

På grund av olyckliga omständigheter lades banden undan och glömdes bort. Som frilansande producent gick jag vidare till nya projekt. Nästan tre decennier senare då Atlantis var på väg att byta ägare inventerades bokhyllorna i studion. Då ringde Janne Hansson mig och sa: – Jag hittade några band här och det står ”Monica Z English”. Jag gick ner till studion, lyssnade på alla band, och de var väldigt bra! Vi hittade nio låtar, några i olika versioner. Och efter noggrant urval och redigering kan vi äntligen presentera slutresultatet: Albumet Here´s to Life – Monica Z at Atlantis and Polar Studios som släpps via Sony Music.

/Peter R. Ericson

Källa: Liza B. PR / A&R

Bild: Monica Z. Licens: Medieanvändning. Foto: Magnus Mårding