Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny strategi framtagen för ökad fysisk aktivitet och idrott i Stockholms län

Region Stockholm har tagit fram en strategi för fysisk aktivitet och idrott för Stockholmsregionen. Strategin ska bidra till bättre folkhälsa, starkare samhällsgemenskap och att stärka Stockholmsregionens attraktivitet.

En stor andel av länets befolkning tränar, motionerar eller utövar vardagsmotion, men statistik visar att många rör på sig mindre än vad som är rekommenderat. Detta gäller inte minst gruppen barn och unga. För att få fler att komma i rörelse har Region Stockholm tagit fram en Fysisk aktivitet- och idrottsstrategi för Stockholmsregionen.

För att öka andelen aktiva och ge mer jämlika förutsättningar till fysisk aktivitet behöver flera delar av samhället engagera sig i arbetet.

Genom strategin vill vi underlätta för aktörer på olika nivåer att samarbeta för en bättre infrastruktur för fysisk aktivitet och idrott i hela Stockholms län, säger Eva Bergquist, kulturdirektör i Region Stockholm. Fysisk aktivitet och idrott bidrar inte bara till folkhälsan utan är också viktig för att öka delaktighet och stärka samhällsgemenskapen.

Fyra inriktningsområden för strategin

Strategin omfattar fysisk aktivitet och idrott för alla oavsett ålder och förmåga. Alltifrån vardagsmotion till organiserade aktiviteter på olika nivåer. Inom ramen för strategin har fyra inriktningsområden tagits fram:

  1. Planera för och använd miljöer för fysisk aktivitet och idrott som en resurs i samhällsplaneringen.
  2. Öka möjligheter till och deltagandet i fysisk aktivitet och idrott.
  3. Säkra goda förutsättningar för elitidrott samt evenemangs- och besöksnäring.
  4. Bedriva fysisk aktivitet och idrott med så liten påverkan på klimat och miljö som möjligt.

Stockholmregionens förutsättningar

De 2,4 miljoner invånare som bor i Stockholm län har tillgång till ett omfattande idrotts- och föreningsliv. I takt med att Stockholmsregionen växer ökar behovet av anläggningar och miljöer för att utöva idrott och rörelse. Det behöver också skapas förutsättning för aktiv transport, exempelvis gång- och cykelvägar och säkra skolvägar.

Idrottslivet är en viktig faktor som gör Stockholmsregionen mer attraktiv. Stora evenemang som Stockholm Maraton lockar många deltagare och åskådare varje år vilket är positivt för besöksnäringen i länet.

Statistik från Riksidrottsförbundet visar skillnader i deltagande i idrottslivet kopplat till faktorer såsom socioekonomi, kön och funktionsnedsättningar.

För att de målområden som pekas ut i strategin ska kunna uppnås krävs ett aktivt arbete på såväl regional som lokal nivå. Strategin blir ett verktyg i det regionala utvecklingsarbetet och ska främja samverkan mellan olika aktörer.

Fakta i korthet

  • Många aktörer varit delaktiga i arbetet med att strategin. Alltifrån kommuner, idrottsrörelsen till privata aktörer, regionplanerare och ansvariga för folkhälsofrågor.
  • Kulturnämnden fick år 2020 i uppdrag att ta fram förslag till en regional idrottsstrategi.
  • Region Stockholm stödjer idrotts- och friluftslivet i länet på distriktsnivå.
  • Läs mer om bakgrunden till arbetet och om strategin på regionstockholm.se/fysisk-aktivitet

Källa: Region Stockholm

Foto: Region Stockholm