Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ejdrarna minskar kraftigt i Östersjön

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Skärgårdsstiftelsens färska siffror från årets inventering av ejder visar på en kraftig minskning av arten i Stockholms skärgård. I Blekinge skärgård har få ejderungar överlevt i sommar, enligt Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA). Långsiktigt minskar nu ejdern i Östersjöområdet, vilket är allvarligt.

– Storskaliga förändringar i ekosystemen som påverkar födan kan spela in, säger Peter Westman, naturvårdschef på Världsnaturfonden WWF.

Ejderbon har räknats på Lygna norr om Svenska högarna under 200 år och här syns stora förändringar.

– För drygt tio år sedan fanns det närmare ettusen bon här – men årets inventering har gett det sämsta resultatet någonsin med endast 30 ejderbon. Det är en minskning med mer än 95 procent, säger Sten Söderlund, tillsynsman vid Skärgårdsstiftelsen.

Sedan 1990-talet har ejdern minskat kraftigt runt Östersjön. I Stockholms skärgård visar Skärgårdsstiftelsens årliga räkningar att det totala antalet räknade ejderhanar inom inventeringsområdena har minskat med 50 procent sedan 2008.

– I Blekinge skärgård dog under första veckan 85 procent av de över 500 ejderungar som kläcktes på en lokal i västra Blekinge. Vid inventering på ön kunde vi också notera nykläckta ejderungar med kramper tydande på B-vitaminbrist. Vi kunde även se ett avvikande beteende där flera ejdrar lagt sina ägg i gås- och trutbon, säger Torsten Mörner, statsveterinär på Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA).

Det är inte lätt att peka ut den bakomliggande orsaken eftersom minskningen inte sker samtidigt i olika delar av Östersjön.

Inom vissa områden kan havsörnens återkomst ha bidragit till att ejderhonorna väljer att häcka längre in i skärgården på mer skogsklädda öar. Men den eventuella förskjutningen av utbredningsområdet kan inte förklara den stora minskningen av observerade ejdrar.

– Minskningen av antalet ejdrar är mycket oroande. Minskningen idag är lite av en tillbakagång till antalen som fanns innan 1980-talet men i vissa skärgårdsområden är minskningstakten så snabb att det tyder på att något är allvarligt fel. De dramatiska förändringar som sker i skärgårdens fågelfauna påverkar inte bara fåglarna utan även de människor som vistas utmed kusterna och på olika sätt uppskattar fåglarnas närvaro- säger Niklas Holmqvist, forskningskommunikatör på Svenska Jägareförbundet.

Enligt Kjell Larsson på Högskolan på Gotland överlevde för några år sedan få ejderungar på Gotland, men till skillnad från Blekinges och Stockholms Skärgård ser det mycket bättre ut för de gotländska ejdrarna i år. Men den långsiktiga trenden är densamma för Östersjön – ejdern minskar i antal.

– Den bakomliggande orsaken är troligen storskaliga förändringar i ekosystemen. Övergödningen och artsammansättningen av växtplankton kan exempelvis påverka blåmusslorna som är ejderns basföda. Förändringarna i blåmusslorna medför sannolikt att det uppstår brist på b-vitaminet tiamin som i sin tur påverkar ungarnas överlevnad och som på lång sikt innebär att även antalet ejdrar minskar, säger Peter Westman, naturvårdschef på WWF

Skärgårdsstiftelsen, Världsnaturfonden WWF, Statens Veterinärmedicinska Anstalt SVA och Svenska Jägarförbundet vill nu att det skjuts till ekonomiska resurser för att undersöka de bakomliggande orsakerna till detta fenomen som även drabbar andra fågelarter.

Fortsätter ejderdöden kommer det karakteristiska lätet från gudingens vårrop tystna för all framtid.

Källa: Wwf