Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hjälpsändningar till Pakistan lyfter i dag från Örebro

Under i förmiddag skickar Sverige två fullastade transportflygplan till Pakistan från Örebro flygplats. Det handlar bland annat om två större vattenreningsverk samt ett tjugotal elgeneratorer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) centrallager i Kristinehamn.

Målet är att säkra rent dricksvatten till en så stor del av civilbefolkningen som möjligt i de översvämningsdrabbade regionerna. Transporten kommer att stärka den svenska vattenreningsinsats som redan är på plats sedan en dryg vecka. Elgeneratorerna är tänkta att driva pakistanska vattenreningsverk som upphört att fungera på grund av översvämningarna.

– Situationen är oerhört svår för miljontals människor i Pakistan. Det är av stor vikt att Sverige snabbt kan ställa upp med katastrofhjälp. Det är därför glädjande att konstatera att Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps operativa verksamhet i Karlstad, deras centrallager i Kristinehamn samt Örebro flygplats utgör ett så starkt operativt nav för Sveriges internationella ansvarstagande på det humanitära området, säger försvarsminister Sten Tolgfors.

Insatsen sker på begäran av FN och i samarbete med Danmark och Tyskland inom ramen för nätverket International Humanitarian Partnership (IHP). Till insatsen hör personal som har till uppgift att se till att ansvaret för den tillsända materielen tas över av lokala krafter efter genomgången utbildning.

Källa: Mynewsdesk