Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Konkurrensen om Östersjön hårdnar – ny trendrapport lanseras

Timmendorfer Strand Foto: Wikimedia

En ny trendrapport – Future trends in the Baltic Sea – som Världsnaturfonden WWF har tagit fram med hjälp av Trygg-Hansa säger att inom de närmaste 20 åren kommer antalet fraktfartyg på Östersjön att fördubblas, kapaciteten för kryssningsturismen kommer att öka kraftigt och kapaciteten för havsbaserad vindenergi kommer att växa från dagens 400 megawatt till hela 25 000 megawatt.

Rapporten syftar till att kartlägga framtiden där alla aktörer och sektorer som verkar i Östersjöområdet har beaktats och ställts mot varandra för att förutspå eventuella konflikter och hitta synergier. Trendrapporten lanseras i dag vid WWF:s årliga Östersjöseminarium.

– Välbefinnandet av Östersjöns ekosystem är av stor betydelse för alla, säger Rickard Gustafson, vd för Trygg-Hansa. WWF:s unika kartläggning visar att det finns ett stort och brådskande behov av ett integrerat och strategiskt arbetssätt om vi ska få bukt med problemen.

Arbetet med trendrapporten är en del av Trygg-Hansa och WWF:s partnerskap. Samarbetet, som påbörjades 2009, är en del av ett globalt partnerskap mellan WWF och Trygg-Hansas moderbolag RSA. Samarbetet ska leda till nationella och globala miljöåtgärder som exempelvis nya klimatinnovationer och en rad forskningsprojekt som fokuserar på klimatutvecklingen i Arktis. Initiativen ska utvecklas och implementeras lokalt och i Sverige är ett av fokusområdena Östersjöområdet.

– Genom vårt Skandinaviska samarbete med WWF hoppas vi kunna bidra med vår expertis, inte minst inom vindenergiområdet. Samtidigt ser vi att WWF kan hjälpa oss med sin stora kompetens inom miljö- och klimatarbetet, så att vi kan möta de utmaningar som väntar oss och våra kunder, säger Rickard Gustafson.

– Vår kartläggning är ett unikt försök att få koll på framtiden. Idag saknas en samordnad planering och strategi för Östersjöns framtid, säger Åsa Andersson, programchef svensk natur och Östersjön på WWF.

Källa: Trygg-Hansa