Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Pakistan: en halv miljon evakueras i Sindh-provinsen

Indus-floden genom Pakistan före översvämningarna Foto: Wikimedia

Vattnet efter översvämningarna i Pakistan är på tillbakagång i framför allt de norra delarna av landet, men det förväntas komma mer regn och fler flodvågor. I de södra delarna av landet är förödelsen mycket stor. Ungefär 17 miljoner människor beräknas vara drabbade och det kommer att ta mycket lång tid, åratal, att återställa byar, jordbruk och infrastruktur.

Det är en månad sedan som de kraftiga monsunregnen, med en nederbörd på 100 mm i timmen, drabbade landet. Översvämningarna har nu orsakat den svåraste katastrofen på 80 år i Pakistan. 70 procent av landets yta har drabbats vilket motsvarar en yta lika stor som hela Sverige.

Katastrofrådgivare Nina Paulsen och pressekreterare Arash Mokhtari har just besökt Sindh där hundratusentals människor är på flykt eller har slagit läger vid vägar, järnvägar eller på vallar och i skolbyggnader.

– När vi flög över provinsen såg vi enorma ytor som var översvämmade. Vi såg åkrar och halva hus under vatten, kilometer efter kilometer. De allra flesta väntas återvända till sina byar och sin mark när vattnet drar sig tillbaka, men det kan ta många månader och kanske upp till ett år på vissa platser, säger Nina Paulsen.

Fler än en halv miljon människor har evakuerats i Sindh-provinsen i söder och i området har Pakistanska Röda halvmånen etablerat läger för drabbade. I lägren bistår man med bland annat rent vatten, hygienartiklar, mat och hälsovård. Tillgång till sanitet och rent vatten är mycket viktigt för att inte sjukdomar ska spridas.

Katastrofen har liknats vid en långsam tsunami som sveper fram över enorma landområden. Förutom att människor måste lämna sina hem, ägodelar och boskap blir de dessutom berövade sina skördar och framtida inkomst. Vägar, broar och byggnader har förstörts och återuppbyggnaden kommer att ta lång tid och vara mycket kostsam.

Källa: Röda Korset