Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Läkare Utan Gränsers insats i Pakistan trappas upp

Foto: Arash/ Mokhtari/ Röda Korset .

Läkare Utan Gränser utökar sin insats i de sydliga delarna av landet. I södra Punjab och i den hårt drabbade Sindhprovinsen har miljoner människor flytt sina översvämmade hem.
Samtidigt som vattnet börjar dra sig tillbaka från de kuperade delarna i norra Pakistan ökar oron i de sydligare delarna av landet för vattenburna sjukdomar, undernäring och hur drabbade människor ska få tak över huvudet och rent vatten.

Läkare Utan Gränser etablerar nu nya baser i Hyderabad och Sukkur i ett försök att nå drabbade på båda sidor av den översvämmade Indusfloden. Läkare Utan Gränsers prioritet är att bistå med sjukvård för åkommor som uttorkning, svår diarré samt dela ut rent vatten och akuta förnödenheter.

Här arbetar Läkare Utan Gränser

Sindhprovinsen
4 miljoner människor har tvingats lämna sina hem, enligt officiella uppskattningar. Läkare Utan Gränser arbetar både i norra delen, Sukkur, och i Hyderabad, beläget i söder. Genom mobila kliniker och vattenutdelningsstationer försöker man nå de mest utsatta grupperna. Fortfarande finns människor som ännu inte fått tillgång till den hjälp de behöver.

Baluchistan
Läkare Utan Gränser finns på plats i både Nasirabad och Dera Murad Jamali. Diarrérelaterade dödsfall har rapporterats från flera områden. Fortfarande finns byar där människor har fastnat på grund av översvämningarna. På platser som Tambu och Babhakot finns ännu inga planer för att evakuera de drabbade. Läkare Utan Gränser har flera mobila kliniker i området och i förra veckan gjordes över tusen patientbesök. Genom mobila kliniker behandlas akut vattnig diarré, hudinfektioner och undernäring.

Punjab
Läkare Utan Gränser finns på plats i både Kot Addu och Rajanpur. I förra veckan var alla de 35 platserna på Läkare Utan Gränsers vårdcentral i Kot Addu upptagna av svårt uttorkade patienter. Sjukhuset byggs nu ut för att kunna klara att ta emot hundra inlagda patienter.

I förra veckan behandlades över 1 100 patienter i Kot Addu, främst för vattnig diarré. 500 av dessa fall var barn under fem år. Även malariafall ökar.

I norra Kot Addu har fler än 2 000 familjer i ett läger för internflyktingar ännu inte fått någon hjälp. Läkare Utan Gränser planerar att bistå dem med förnödenheter och tält inom kort.

KPK, Khyber Pakhtunkhwa Province
Läkare Utan Gränser finns på plats i Peshawar, Charsadda, Nowshera, Swat, Timurga, Dargai och Hanga. Över 800 patientbesök genomfördes i förra veckan på tre hälsokliniker. Läkare Utan Gränser fortsätter att distribuera förnödenheter och tält till människor som ännu inte fått någon annan hjälp.

Runt Charsadda, där bland annat svenska sjuksköterskan Katrin Kisswani och vatten- och sanitetsexperten Rolando Wallusche Saul arbetar, har brunnar renats och 7 000 patientbesök genomförts sedan början av översvämningarna. Inom de kommande veckorna kommer de mobila klinikerna i området att minska eftersom många människor återvänder hem och deras omedelbara hälsobehov har tillgodosetts.

I Nowshera arbetar svenska sjuksköterskan Lisa Rydell. Där har 240 000 liter rent vatten delats ut varje dag och sedan översvämningarnas början har nära 5 800 familjer fått akuta förnödenheter.

I den otillgängliga och oroliga Swat-dalen sprider Läkare Utan Gränser sina mobila kliniker till platser där inga andra organisationer finns. Diarrébehandlingscentret i Mingora tar emot cirka 100 patienter om dagen. Ungefär 4 500 000 liter vatten har delats ut sedan översvämningarnas början och 26 brunnar har renats. Det är i snitt tre om dagen.

FAKTA
Läkare Utan Gränsers befintliga projekt i Kurram Agency har förstärkts med ett behandlingscenter för diarré. En fjärdedel av alla patienter som kommer till centret är allvarligt uttorkade och behöver läggas in.

Källa : Mynewsdesk.