Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Från frö till frukt – utställning i Galleri Floras Rike

Beate Leuthold Foto: Göteborgs Botaniska

Från frö till frukt – en utställning av skulpturer och reliefer i stengods och rakubränd keramik med rostigt järn, vildvuxet trä och naturlig sten. Beate Leuthold är keramiker och textilkonsthantverkare från Dresden men bosatt i Göteborg sedan 1995.

Hon beskriver själv sin utställning Från frö till frukt så här:

”Jag vill visa betraktaren min tolkning av delar av naturen. Skulpturerna och relieferna ger betraktaren möjligheten att hitta det stadiet och den abstraktionsnivån, som passar hennes inre bäst just då. Det är som att fånga ett ögonblick av naturen. Vi ser och känner olika saker varje gång.

Fröet: där alla möjligheter för utveckling finns lagrade. Kraften som är lagrad väntar på element som vatten och ljus för att kunna förlösas. Spiran som kommer ut ur fröet är den mest känsliga, mest späda kraften, men här valda jag ett av de mest hållbara materialen, järnet, för att visa dess kraft. Fröet med dess spira är renast, starkast, full med livslust och hopp.

Blommorna: vackra kronblad på sina rostiga stjälkar. De svajar lätt vid minsta beröring och verkar snart förvandlas till frukt och frökapslar. En äng av blommor.

Frukten: de är näringen för oss människor och till fröet, som måste förgå i jorden för att kunna växa på nytt.

Frökapslarna: som en moder sluter sig kring fröerna och är deras hem. De är vackra i sina former och detaljer.

Fröet: hälls ut ur sina kapslar, sår sig på nytt varje år, måste förgå i jorden för att kunna spira, bli en blomma, sen en frukt, en frökapsel, ett frö … Cirkeln är sluten.

Träd: Björken har en fin stam, som inspirerade mig till en del väggreliefer som abstraherar björkstammen.”

(Raku: är en japansk brännteknik från tidigt 1500-tal. Rakubränningen sker alltid utomhus, i det här falllet i en gasoleldad ugn. Godset läggs sedan för reduktion i träspån, vilket ger den svarta ytan.)

Vernissage lördag 11 september kl 13 – 16.

Utställningen pågår t.om. 14 november. Öppet varje dag kl 12 – 17.

Källa: Göteborgs Botaniska Trädgård