Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Valfeber i verkligheten och på film

Foto: Filminstitutet

Det råder valfeber i Sverige och det är svårt att hålla sig oberörd och utanför. Om det politiska valet skulle stjäla för mycket energi går det bra att samla kraft i fiktionens värld.

Det är få händelser som berör hela samhället på samma sätt som ett riksdagsval gör. Alla reklampelare, tillfälligt uppsatta affischer och lyktstolpar bär ett politiskt budskap. Vare sig man är röd, grön eller blå kan man på promenad genom staden hitta ställningstaganden och citat som matchar ens egna politiska åsikter. I morse räknade jag hur många partier och slagord jag passerade mellan min tunnelbanestation och Svenska Filminstitutet. De flesta var representerade, bara två saknades. En förhållandevis hög närvaro med tanke på att jag ändå inte har så hemskt långt till jobbet.

Om man nu skulle tröttna på det verkliga livet och allt som ”riktig” politik innebär tycker jag att det kan vara tillåtet att fly för en stund. Gräv fram de gamla politiska filmpärlorna ni har hemma och se om Napoleon Dynamite, Wag the Dog och Election. Släng på All the Kings Men (originalet) och Milk och ni har en förstklassig filmhelg i politikens spår, dock med fokus på annat än den svenska vardagen. Kom sedan hit till biblioteket och låna lite litteratur om politisk film i allmänhet eller kuriosa kring filmerna ni sett i synnerhet.

/Maia

Källa: Svenska Filminstitutet