Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bangladesh fortsätter försöka tysta sina journalister i Sverige

Anwar Hossein är fast besluten att bekämpa utomrättsliga avrättningar Foto: Susanne P Fernandes

Många länder försöker på olika sätt tysta regeringskritiska journalister inom landets gränser. I vissa fall räcker det inte med att fly landet för att komma undan.

Bangladesh är ett av de länder i världen som har högst grad av uppmätt korruption inom den allmänna sektorn, överträffat bara av länder som t.ex. Myanmar.

En stor mängd fall av myndighetsövergrepp på personer av politiskt avvikande åsikt i form av arrestering, misshandel och mord under arresteringstiden med stöd av t.ex. Special Powers Act har dokumenterats trots att konstitutionen i Bangladesh egentligen förbjuder denna typ av handlingar. Landet är medlem i FN:s råd för mänskliga rättigheter men har trots detta fått motta kritik från FN med anledning av de fortsatta åsidosättandet av mänskliga rättigheter i praktiken. I juli i år t.ex. häktades 11 poliser i Bangladesh misstänkta för att ha utfört utomrättsliga avrättningar.

I Bangladesh har Human Rights Watch kunnat dokumentera hur den paramilitära styrkan Rapid Action Battalion (RAB) som står under inrikesministeriets kontoll torterat och utomrättsligt avrättat ett antal personer det senaste decenniet. 2007 arresterades journalisten Tasneem Khalil då han arbetade på med att dokumentera dessa brott mot de mänskliga rättigheterna. Han har nu sökt politisk asyl i Sverige.

Aftonkuriren möter Anwar Hossein som även han var verksam som journalist i Bangladesh på tidningen The Daily Mukhtokhanta -The Daily Free Voice, och som har sökt politisk asyl i Sverige men i dagarna riskerar att utvisas tillbaka till Bangladesh. I Bangladesh har han efter att ha publicerat artiklar om korruptionen hotats till livet upprepade gånger, skjutits i benet och misshandlats av representanter för organisationen Bangladesh Awami League som är direkt underställd regeringen.

Anwar efter att ha misshandlats av Bangladesh Awami League Foto: Privat

-Jag har fått betala ett högt pris för journalistiken, säger Anwar. Jag flydde Bangladesh 2004 eftersom jag kände mig hotad. Efter att jag forstatt min journalistiska rapportering i Sverige mot korruptionen och de utomrättsliga avrättningarna i Bangladesh har situationen hotbilden förvärrats -trots att jag inte återvänt till Bangladesh. Jag har bl.a. protesterat inför FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon under hans besök i Uppsala 2009, vilket uppmärksammades i många olika medier i Bangladesh. Utöver detta har jag också två egna hemsidor med information om dessa brott: www.extrajudicialkilling.info och www.myopenvoice.net.

Myndigheterna i Bangladesh har haft fortsatt bevakning på Anwar efter att han lämnat Sverige. När han skrev på sin Facebooksida att han villa resa tillbaka för att besöka sin familj i hemlandet vidtog de vissa åtgärder för att komma åt honom. Anwar förstod då att han inte kan återvända till Bangladesh.

-För att trakassera mig och ha en möjlighet att gripa, tysta och t.o.m. avrätta mig har regeringen arrangerat ett antal polisanmälningar mot mig i min frånvaro. Den andra november 2009 anmäldes jag för drogsmuggling då en person som gripits med droger vid inresa från Indien hade med sig ett antal flaskor morfinbaserad hostmedicin som han ska ha uppgivit tillhör mig. Jag har också blivit anmäld för kidnappning och mord som inträffade i Bangladesh i september 2009 -då jag inte ens var inom landets gränser utan befann mig i Sverige. Jag bad mina vänner i Bangladesh fråga offrets bror hur det kommer sig att han listat mig som en av de personer som ska ha varit inblandad i brottet. Han uppgav då att han uppmanats av polisen att lista mig. Polisen har också sökt mig i mitt förädrahem.

Straffen för narkotikasmuggling är mycket hårda i Bangladesh och för mord förekommer det att dödsstraff utfärdas.

-Jag fruktar för mitt liv vid tanken att utvisas till Bangladesh. Jag vet vad myndigheterna är kapabla till och vilken inställning de har till mig. En av mina journalistkollegor, Jahangir Allam Akash, torterades av RAB. De gav honom elchocker, förde in heta kokta ägg i hans analöppning, förde in spikar under hans fingernaglar och hängde honom uppochned varfefter de misshandlande honom med träpåkar.

Anwar Hossein emottog ett utvisningsbeslut från Migrationsverket den sjätte maj i år eftersom man ansett att hotbild inte kan styrkas och att det är yttrandefrihet i Bangladesh. Han har överklagat beslutet till migrationsdomstolen.

Kanske är Migrationsverkets syn på situationen i Bangladesh extremt naiv och optimistisk? De dokumenterade fallen av förföljelser som finns gör ju också att det är rimligt att ställa sig ifrågasättande till de anklagelser för mord som riktades där mot Joy Rahman 2008 och som han spenderat närmare två år i fängelse för och fortfarande väntar på slutligt besked om.

Källor: Transparency International orruption Perceptions Index 2009, Department of State -USA, The UN Refugee Agency, Reuters, SVT, Human Rights Watch, CNN, SVT, Migrationsverket