Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Teater lanserar svensk 1700-talslitteratur digitalt

Lyssna till Hallands författare från 1700-talet fram till idag

Kulturen i Halland kommer inte bara att synas för de hundratusen besökare som väntas till Bok & Bibliotek 23–26 september 2010 i Göteborg. Halländsk kultur kommer också att höras! Teater Halland introducerar på Bok & Bibliotek den första av sju ljudvolymer som presenterar betydelsefulla halländska författarskap som påverkat svensk litteratur.

I den första volymen Upplysningen i Halland, gestaltar Teater Hallands skådespelare bland annat Olof von Dalins klassiska Sagen om hästen, Linnélärljungarna Pehr Osbeck och Fredrik Hjortbergs reseskildringar samt den samtida Fredrik Nybergs diktning om Halland.

Teater Halland är först i Sverige att med hjälp av de nya digitala medierna lyfta fram det litterära kulturarvet på detta sätt. Teater Hallands skådespelare Petter Heldt och Henrik Danielsson, kompositörer, musiker och de båda litteraturvetarna prof em Eva Lilja och fil dr Ulf Cronquist har tillsammans värnat om ett lätt tilltal och vetenskapliga fakta där förhoppningsvis alla; ungdomar såväl som vuxna kan få lyssna till spännande och viktiga författarskap.

Till serien Lyssna till Hallands författare finns webbplatformen www.lyssnatillhalland.se. Där kan man hitta texterna i original, pedagogiskt material, intervjuer och information om författarna och de historiska epokerna.

Skivorna presenteras, avlyssnas och säljs på Bokmässan i Göteborg den 23–26 september i CAL-Förlagets monter B00:18. Projektet stöds av Region Halland, som arrangerar presskonferens i Halmstad den 21 september.

Teater Halland är ett av Region Halland helägt aktiebolag och tillhör därmed alla halläningar. Regionteaterns uppdrag är att bedriva professionell teaterverksamhet för barn, ungdomar och vuxna. Teater Hallands ambition är att med respekt möta sin publik och med en vilja att söka nya uttryck, ny publik och vara en del i samtidsdebatten.

Källa: Mynewsdesk.