Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

”Actors Studio” på Cinemateket: Ny säsong, ny värd och nya gäster!

Ny värd för ”Actors Studio” på Cinemateket: Johanna Koljonen, journalist och programledare för P3 Kultur. Foto: Olivia Mariette Borg/Sveriges Radio

Torsdag den 30 september är det höstpremiär för Cinematekets samtalsserie ”Actors Studio” på Cinemateket.

Den första gästen är danska regissören Susanne Bier, aktuell med sin senaste film Hämnden. Oktobers gäst är ingen mindre än brittiske Michael Nyman, världens kanske främste filmkompositör, och i november gästas Filmhuset av skådespelaren och regissören Pernilla August, regiaktuell med Svinalängorna.
Ny värd och samtalsledare för höstens ”Actors Studio” på Cinemateket är journalisten Johanna Koljonen!
– Vi är enormt glada över att Johanna Koljonen står som värd för vår samtalsserie i Filmhuset i höst! Och med gäster som Bier, Nyman och August är det definitivt kvällar att se fram emot, säger Lova Hagerfors, programchef Cinemateket.

”Actors Studio” på Cinemateket är en samtalsserie i Filmhuset i Stockholm som hade premiär i april i år. Franska skådespelaren Catherine Deneuve och filmfotografen Hoyte van Hoytema intervjuades inför fullsatta salonger av Stina Lundberg Dabrowski och förväntningarna inför höstens samtal är höga.
– Jag jobbar ju inte heltid som filmkritiker längre och har saknat filmen enormt mycket, men ett så lyxigt uppdrag som det här hade jag inte kunnat drömma om! Bara tanken på att få möta de här filmmästarna i samtal gör mig alldeles lycklig, säger Johanna Koljonen.

Johanna Koljonens första ”Actors Studio” på Cinemateket äger rum torsdag den 30 september då hon möter regissören Susanne Bier på scen i Filmhuset:
– Susanne Biers filmer är alltid enormt uppmärksamma på hur komplicerat det är att vara människa, vi känner igen oss i magen och hjärtat även när hennes karaktärer befinner sig i extrema livssituationer. Dessutom tycker jag självklart hennes internationella karriär är oerhört inspirerande helt oavsett vilken bransch man själv befinner sig i.

”Actors Studio” på Cinemateket september-november

Torsdag den 30 september:
18.00: ”Actors Studio” på Cinemateket: Samtal med Susanne Bier
20.00: Hämnden, förhandsvisning av Biers nya film

Fredag den 29 oktober:
18.00: Michael Nyman visar sina egna dokumentära experimentfilmer
20.00: ”Actors Studio” på Cinemateket: Samtal med Michael Nyman

Torsdag den 11 november:
18.00: ”Actors Studio” på Cinemateket: Samtal med Pernilla August
20.00: Svinalängorna, förhandsvisning av Augusts nya film

Plats: Bio Victor, Filmhuset, Borgvägen 1

Om ”Actors Studio” på Cinemateket

En torsdag i månaden bjuder vi in en stor gäst till Bio Victor i Filmhuset. Inspirerade av den legendariska amerikanska skådespelarskolan Actors Studios tv-succé ”Inside the Actors Studio” bjuder vi in regissörer, skådespelare och andra intressanta filmarbetare från hela världen. Samtalen, som är tänkta att inspirera morgondagens svenska filmskapare, ger alla filmintresserade en unik möjlighet till att ta del av våra gästers yrkeskunskap och erfarenheter. Serien är ett samarbete med Dramatiska institutet, och en del av publiken utgörs alltid av deras filmstudenter.

Källa: Filminstitutet