Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tårfyllt när bollywood kommer till Stockholm

We are family Foto: Pressfoto

Då och då får stockholmarna möjligheten att avnjuta äkta Bollywoodfilm på bioduken. I helgen var det filmen We are family som visades på Park. Filmen är producerad av Karan Johar som tidigare producerat megahitfilmerna Kuch kuch hota hai, Kabhi khushi kabhie gham och Kal hona ho. I samtliga dessa megahits figurerar producentens nära vän Shah rukh Khan, men inte i helgens film.

I We are family ser vi istället Kareena Kapoor, Kajol och som manlig huvudrollsinnehavare Arjun Rampal. Rampal som även är modell figurerar just nu Schweppes reklam på TV tillsammans med Nicole Kidman, ett tecken på att bollywood börjar smälta samman med den västerlänska mediesfären. Drycken de gör reklam för kallas också Schweppes fusion. Även helgens film visar en klar tendens till fusion mellan väst och bollywood eftersom den inte innehåller de sex till åtta dansnumren som karakteristerar klassisk bollywoodfilm. Här ser vi stället bara två hela sångsekvenser varav bara en innehåller dansscener. Avsaknaden av dansnummer ligger i linje med att filmen är ett familjedrama som kan bringa även en riktig machoman-åskare till tårar. Skådespelarna gör överlag goda insatser i mycket svåra roller. Kanske gestaltar Arjun Rampal inte den traditionella familjefadern så väl på grund av sitt utseende eftersom hans ursprungligt vältränade och hälsosamma look alltmer ersatts av ett utseende som liknar en kokainmissbrukares. Kanske skulle filmen ha varit ännu mer trovärdig om producenten låtit Shah Rukh Khan ha huvudrollen även denna gång.

För intresserade av genren kan det vara värt att uppmärksamma filmen Dabaang med Salman Khan som visas i början av oktober på Park.