Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vattenpipe-eufori på global uppgång

Foto: Wikimedia

I en tid när vi snurrar runt i sociala nätverk som Facebook och Twitter har en ny global trend uppstått -en ström av vattenpipscaféer där man röker hookah eller shisha har skapat en ny social umgängesscen. Umgänge är ju ett fenomen som ändras över tid.

Ett par år tillbaka uppstod den första vågen av vattenpip-barer med ett chict sätt att umgås. Denna fristad för avnjutande av samtal och musik fick snart ett abrupt slut i.o.m. förbudet mot inomhusrökning. Många ställen slutade servera vattenpipa och generation-next förlorade sin chillout-zone. Men kampen för vattenpipan tog inte slut liksom de modiga ottomanerna på sin tid uthålligt utkämpade ändlösa strider. På vissa fronter vann man kampen om rökningen, men vissa kämpar fortfarande med olika regeringars regleringar.

Indien är ett land som berikats med en starkt andligt kultur och indierna har hittat ett sätt att uttrycka detta spirituella arv genom vattenpiperökning. Vanligen kallas detta ”Shisha” världen över. Oavsett eventuella inre konflikter de kan ha med sin egen kultur, låter de flesta indier Shisha passera det filter de har för socialt acceptabel sysselsättning. Kanske tilltalas de framför allt av att vattenpipan attraherar människor från andra samhällsskikt till att vara med och fira kulturen med dem.

Nu är vattenpipebarer tillbaka med en kraft och söker återuppliva den förlorade vattenpipemagin i mer urbana och kosmopolitiska samhällssfärer.

Somliga menar att aktiviteter uppnår popularitet cycliskt, denna en gång i tiden populära aktivitet är nu het igen i en ny avatar efter ett uppehåll.

Av tradition är tobaksrökning vida spritt i Indien i form av ”beedis” (en form av filterlösa cigaretter med hög konsumtion i Indien) och vanliga cigaretter, men charmen hos vattenpipan är bortom all jämförelse. Av konvention utgörs en mycket typisk indisk byscen av vattenpiperökning där bybor i alla grader, åldrar, kaster, och trosuppfattningar sitter tillsammans och
diskuterar allt från allvarliga till icke-allvarliga frågor -de ventilerar sina spörsmål i röken av vattenpipan. Pipan är placerad i mitten av ett offentligt rum som ägs av byborna där ingen kan göra anspråk på att har ett individuellt ansvar för den.

Historiskt sett var vattenpipan under Mughaleran oerhört populär och tog sig den långa resan från överdådiga kungliga palats till de fattiga fälten där gemene man vistades. När vanan väl inrotats hade pipan sin givna plats i landsbygdshemmen. Historien upprepar sig med förfining och vattenpipan förflyttar sig till en global scen av mulitkulturella barer och lounger där den serveras i olika smaker.

Oavsett vilka smaker som finns till förfogande, känner sig människor tillräckligt bekväma för att koppla av samlade runt vattenpipan för att dela
berättelser, spela kort eller schack eller kort och gott umgås!

Reporter: Manmeet Singh, New Dehli