Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Gigantiska vapenköp i Mellanöstern – hotet från Irans kärnvapen framkallar arabisk upprustning.

JSF-flyg Foto: Lookheed Martin

Gigantiska vapenköp i Mellanöstern

Hotet från Irans kärnvapen framkallar arabisk jätteupprustning

Saudiarabien och de andra Gulfstaterna håller på att lägga vapenorder för astronomiska 835 miljarder kronor huvudsakligen hos den amerikanska försvarsindustrin. Detta enligt Financial Times*). Det sägs vara ett försök att hålla stången mot Iran som bygger medel -och långdistansmissiler med kärnstridsspetsar. Tanken bakom är enligt artikeln i Financial Times att avskräcka från iranska anfall, speciellt i ett läge som kan uppstå om USA eller Israel skulle bomba de iranska kärnvapenfabrikerna.

Saudiarabien beställer 85 jetplan av senaste versionen av typen F-15 och uppgraderingen av 70 plan av befintlig äldre modell. Denna beställning välkomnas av Boeing som känt av konkurrensen från Lookheed Martin. United Arab Emirates, UAE, köper upp till 80 stridsflygplan typ Rafaele från franska Dassault och satsar dessutom på amerikanska Patriot och THAAD antimissil-system, helikoptrar, transportplan samt obemannade plan, s.k. drönare. Oman köper 18 nya F-16 jet och uppgraderar 12. Kuwait behöver ersätta 39 st. F-18 plan och uppgradera sina Patriot antimissiler.

*)Financial Times 21 September 2010 „Gulf rearmament – Iran fear triggers arms surge”

Israel köper F-35 Joint Strike Fighter från Lockheed Martin

Utan något direkt samband med Gulfstaternas upprustning lägger Israel nu en order hos Lockheed Martin på 20 st av det allra modernaste amerikanska stridsflygplanet, F-35 Joint Strike Fighter, JFS. Leveranserna på export beräknas inte börja förrän 2015. Detta plan som börjat ritas 1996 av både Boeing och Lockheed Martin och där det senare företaget vann anbudstävlan 2001, tas fram i tre modeller A, B och C; A för vanliga landningsbanor, B för korta start- och landningssträckor samt C för hangarfartyg med vertikal start och landning. Det är ett ”stealth” plan som inte ger nämnvärda radarekon och därför förhoppningsvis inte kan upptäckas av fiendens luftförsvar. Planets nackdel är än så länge priset som dock har kommit ner från 150 miljoner dollar (1 miljard kronor!) till fortfarande höga 96 miljoner dollar eller ca 650 miljoner kronor per styck.

Detta har vållat stor debatt inom den israeliska försvarsmakten och regeringen, men till slut kom man fram till att man med tanke på föreliggande hotbild främst från Iran inte kunde avstå från att köpa det bästa som finns att få. Helst hade man önskat att man haft råd med 75 stycken. Totala inköpssumman för 20 plan ryms inom den utlovade amerikanska militärhjälpen under åtta år om man avstår från en del andra militära anskaffningar. Dessutom räknar man med att israelisk industri får stora motköpsorder. Redan nu tillverkar Israel Aerospace Industries vingarna till alla F-16 plan och Elbit Systems hjälmar används i F-35.

Storbritanniens flotta har redan bestämt sig för F-35. Kanada har lagt en större beställning och det är sannolikt att fler länder följer efter. Därmed minskar chanserna för Saab Gripen som ju inte bygger på ”stealth” teknik.

Källa: Svensk Israel-Information

Svensk Israel-Information är en ideell förening vars syfte är att bidra till en mer balanserad bild av Israel i Sverige. Vi erbjuder ärlig och saklig information och håller en öppen dialog med media och politiker. Svensk Israel-Information är inte bundet till något politiskt parti i Israel eller i Sverige. Vi arbetar genom att delta i mediasammanhang som tidningar och TV, håller föredrag, ger ut ett nyhetsbrev varje vecka och anordnar seminarier och konferenser om Israel och Mellanöstern.