Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Från Babri Masjid till Ground Zero-moskén

Foto: Susanne P Fernandes
Under torsdagen kom lösningen på en konflikt som pågått i Indien sedan 1500-talet. Inget säger dock att lösningen är permanent men många hos många Indier har en dom som kom från Allhabad High Court väckt hopp om fred och religiös tolerans i landet.

År 1992 stormade och rev Hinduer Babri Masjid-moskén i Ayodhya i delstaten Uttar Pradesh. I samband med detta dödades omkring 2000 personer. Upploppen omfattade totalt omkring 150 000 personer landet över. Anledningen till upploppen och rivningen av moskén var ett missnöje som växt sedan 1500-talet. Platsen Ayodhya betraktas nämligen av landets hinduer som helig eftersom den sägs vara guden Ramas födelseplats. På 1500-talet kom den muslimske mogulen Babar till makten i området och han rev då ned det hindutempel som fanns på platsen och ersatte det med en moské som kom att uppkallas efter honom -Babri Masjid -Babars moské. Under ett par hundra år dyrkade hinduer och muslimer tillsammans i moskén men på 1800-talet började missnöjet hos hinduerna växa. Detta kulminerade 1992 när de rev ner moskén. Sedan dess har debatt pågått kring vem som ska få använda marken. I torsdags bestämde högsta domstolen att marken skulle delas i tre delar. En del tillfaller muslimerna, en del hinduerna generellt och en del tillfaller en speciell hinduiska sektion kallad Nirmohi Akhara.

En parallell utveckling ser vi på Manhattan där historien är att muslimer rivit tvillingtornen och ett moskébygge nu planeras. Kommer Manhattanborna att riva moskén?

Källa: The Times of India