Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Konstnärernas kollektivverkstad blir kvar i Nacka och kulturen i Sickla växer

Konstnärernas kollektivverkstad, KKV, blir kvar i Sickla med Nacka kommun som ny hyresvärd. Nacka kommun stödjer KKV:s utveckling och säkrar kulturell verksamhet med hög kvalitet genom flera nya initiativ.

Vid ett extrainsatt årsmöte den 30 september beslutade medlemmarna i KKV att stanna kvar i Nacka.

– Att en stark majoritet av medlemmarna vill stanna kvar beror på de ändamålsenliga lokalerna och att vi får ett hyreskontrakt på minst tio år, säger Cecilia Enberg, ordförande i Konstnärernas kollektivverkstad, KKV.

Nacka kommun förvärvar fastigheten för att kunna erbjuda KKV ombyggda lokaler i huset och samtidigt få tillgång till en strategiskt viktig tomt som kan säkra ytterligare en förskola och en bättre trafiklösning till och från skola, idrottshall och köpkvarter. Lokalerna kommer att helrenoveras så att de blir funktionella med bra arbetsmiljö.

– Vi kan äntligen börja visionera om hur vi vill förändra KKV i enlighet med vad konstnärerna behöver idag. Vi ser en stor potential att kunna växa och inte bara vara Stockholms och Sveriges kollektivverkstad. Vi vill till exempel bygga gästbostäder så att konstnärer från hela världen kan komma och arbeta här, berättar Cecilia.

Nacka kommun kan med förvärvet säkerställa att en kulturell verksamhet på en mycket hög nivå kan leva sida vid sida med Sickla köpcenter. Med nya lokaler kan man få dit mer kursverksamhet, utställningar, konstnärskafé och starta en förskola med inriktning på konst.

– Att KKV stannar i Nacka blir en viktig markering för det fortsatta arbetet med att utveckla den offentliga konsten i hela Nacka, enligt den vision som fullmäktige tog i våras, säger Lena Dahlstedt, biträdande stadsdirektör i Nacka kommun. Nu kan vi tillsammans forma framtiden för konstnärerna i KKV och samtidigt utveckla vårt eget arbete med den offentliga konsten.

Alternativen som medlemmarna i KKV tog ställning till var att:

* stanna i Nacka i nuvarande byggnad med Nacka kommun som ny hyresvärd
* flytta in i Höglagret vid Telefonplan med Vasakronan som hyresvärd
* flytta in i Gustavsbergs porslinsfabrik med Värmdö kommun som hyresvärd

Kommunstyrelsen i Nacka har beslutat att kommunen ska förvärva fastigheten där KKV:s lokaler finns idag. Det slutliga beslutet tas inom kort av kommunfullmäktige och fastighetsägaren.

Konstnärernas kollektivverkstad

En stor del av den offentliga konsten i Sverige skapas på KKV. Konstverk som vi har i vår omgivning, som skulpturer och fontäner och även emaljeringen av Guldbaggen, sker här. KKV har 14 avdelningar med allt från foto, keramik och metall till screen- och textiltryckeri där den offentliga konsten skapas av konstnärer från främst Stockholmsområdet.

Källa: Mynewsdesk.