Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Shakespeare för de små på Unga Dramaten

Foto: Dramaten
Foto: Dramaten

Den 13 oktober har Unga Dramaten urpremiär av Lilla Stormen, en nyskriven version av Stormen för barn från 5 år. Samtidigt spelas Stormen för de stora på Dramatens stora scen. Namnen på de fem rollerna, miljön, magin och försoningstemat finns kvar från originalmanus. Lilla Stormen handlar om Miranda och hennes pappa Prospero som hamnat på en ö långt borta. Pappan vill ha sin dotter för sig själv och är ledsen och arg på mamman som vill skiljas. Men Miranda längtar hem till sin mamma och sitt rum. På ön träffar de luftanden Ariel och monstret Caliban. Caliban tycker att Prospero borde lyssna mer på sin dotter, hon vill ju åka hem. I Unga Dramatens version har mamman fått en betydligt större roll även om hon inte finns med på scen.

– När Kristian Hallberg och jag fick förfrågan om att göra Lilla Stormen blev vi intresserade av relationen mellan Prospero och hans dotter Miranda, säger Sally Palmquist Propocé, regissör. Mirandas mamma nämns i förbifarten i originalpjäsen men man får inte veta något om vem hon är eller varför hon inte är med Miranda och Prospero på ön.

Lilla Stormen handlar om den moderna familjen. Om barns och vuxnas behov och hur barnen drabbas när vuxna inte orkar vara vuxna.

– Pjäsen är allmänmänsklig eftersom den handlar om frihet kontra trygghet, säger Palmquist Procopé. Jag tror att vi alla hela livet balanserar mellan behovet av trygghet och behovet av att få känna oss fria.

Ariel spelas av Melinda Kinnaman. Prospero, pappan, spelas av Torkel Petersson. Spelplatsen liknar en skål där alla barn sitter runtomkring och tittar ner på skådespelarna.

Sally Palmquist Procopé är en av två konstnärliga ledare på UngaTur. På Turteatern har hon medverkat i en rad produktioner som skådespelare. Arbetet med UngaTur har lett till skådespelarjobb i andra grupper. Sommaren 2009 debuterade hon som regissör med en uppsättning av den gamla 20 tals-operetten Leendets land.

I rollerna Melinda Kinnaman, Mattias Silvell, Torkel Petersson, Maurits Elvingsson, Karin Bengtsson Regi: Sally Palmquist Procopé
Scenografi: Micha Karlewski
Kostym: Siri Carlheim-Gyllensköld
Peruk och mask: Sari Nuttunen
Ljus: Markus Granqvist
Musik: Stefan Johansson.

Källa: Dramaten