Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

SJ inleder Europaexpansion med ny linje till Odense

H C Andersens hem i Odense Foto: Wikimedia

SJs planer på expansion i Europa och tåg till kontinenten fortsätter. Från den 11 oktober kommer SJ att köra en morgonavgång från Odense via Köpenhamn och Kastrup vidare mot Stockholm, samt en motsvarande avgång från Stockholm på eftermiddagen till Odense. I december öppnar en ny SJ Resebutik vid Köpenhamns hovedbanegård.

– Köpenhamn blir därmed en bas för vår fortsatta expansion i Danmark och en knutpunkt för vidare resor ut i Europa. Vi vill köra tåg till andra delar av Danmark och på sikt till andra större europeiska städer i Europa som exempelvis Bryssel och Hamburg, säger Jan Forsberg, SJs VD.

SJs satsning på egen trafik över Öresundsbron har överträffat förväntningarna. Sedan Köpenhamnslinjen startade för knappt två år sedan har resandet fördubblats på sträckorna Stockholm-Köpenhamn och Göteborg-Köpenhamn.

Nu tar SJ nästa steg i sin Danmarksexpansion och trafikerar sträckan Odense-Köpenhamn med X 2000. Därmed utsätts den danska paradsträckan för konkurrens. SJ kommer att köra en morgonavgång från Odense via Slagelse, Ringsted, Roskilde, Höje Taastrup, Köpenhamn och Kastrup vidare mot Sverige och Stockholm, samt en motsvarande avgång från Stockholm på eftermiddagen till Odense.

– SJs position som internationell tågoperatör i Danmark förstärks genom att vi kan erbjuda fler danska orter trafik med SJs snabbtåg X 2000. Vi vill både erbjuda en ny linje till och från Sverige, men även resor inom landet på sträckan Odense-Köpenhamn-Kastrup, säger Jan Olson, SJs affärsutvecklingschef, och fortsätter:

– X 2000 är SJs premiumprodukt där vi kan erbjuda en hög komfort med servering av varm och kall mat, varma och kalla drycker samt vin och öl vid sittplasten i första klass samt i Bistron. På morgonturen ingår en rejäl frukost i första klass. Internetuppkoppling, mobiltelefonförstärkning och eluttag vid alla sittplatser är standard på X 2000.

Fakta:

För tio år sen var det premiär för X 2000 i Köpenhamn via Öresundsbron. Nu går SJ vidare västerut och länkar ihop Öresundsregionen med Fyn i väst och Stockholm i nordost. Med X 2000 Odense –Stockholm kan man resa bekvämt mellan nio universitets- och högskoleorter, två huvudstäder, mellan Danmarks och Sveriges tredje största stad Odense respektive Malmö, över och under två stora vatten, Stora Bält och Öresund.

Källa: SJ