Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Martas chans att förbättra FN

Jamaica girl
Flicka på Jamaica -ett av många länder som drabbats av AIDS-epidemin Foto: Susanne P Fernandes

Fotbollsproffset Marta har nu utnämnts till goodwillambassadör för UNDP -FN:s utvecklingsorganisation för bekämpning av fattigdom. Denna post innebär ett stort ansvar för mänsklighetens utveckling.

Den brasilianska landslagsspelaren och fotbollsproffset, Marta Viera da Silva, utnämndes under tisdagen till UNDP:s goodwillambassadör. Marta Viera da Silva, med artistnamnet Marta är flerfaldigt utsedd till världens bästa kvinnliga fotbollsspelare och inledde sin internationella fotbollskarriär med att spela för Umeå IK damfotboll mellan 2004 till 2008.

UNDP har för avsikt att inom kort halvera världsfattigdomen genom utvecklingsåtgärder.

Medan den officiella avsikten med FN:s utvecklingsprogram är att förbättra människors situation runt om i världen, finns det gott om synpunkter på FN:s metoder att bekämpa fattigdom och öka hälsan i världen. Till exempel har den FN-organisation som kallas UNAIDS och som arbetar mot spridning av AIDS fått stor kritik ifrån såväl Vatikanen, Islamister i Pakistan och Evangelister i Jamaica för sitt val av distribution av preventivmedel som metod i detta. Det finns alternativa metoder som undervisning kring avhållsamhet.

Under ceremonin sade Marta att hon hoppas att Milleniemålen uppnås. Vi hoppas att Marta i sin roll som goodwillambassadör kan arbeta för en debatt kring de metoder FN använder i sitt arbete så att de gagnar hela mänskligheten på lång sikt, inte bara till Milleniemålen 2015.

Hon sade också: – Jag glömmer inte mitt eget ursprung. Jag har fått en chans i livet och kan inte sluta tänka på alla de människor som aldrig har fått någon chans. Därför är det viktigt att vi alla är med och bidrar till arbetet med att minska fattigdom i världen.

Källa: Newsdesk