Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lena Sundström, Dogge Doggelito och Leif G W Persson nominerade till Det Lätta Priset 2010

I mitten av november avgörs vem som får Det lätta Priset. En av de nominerade är artisten Dogge Doggelito som har ökat den språkliga mångfalden i Sverige och förnyat det svenska språket.

Sedan 1997 delar Centrum för lättläst ut Det Lätta Priset för att uppmärksamma goda insatser
som gjorts för att öka begripligheten inom något område. Denna gång nomineras utöver Dogge Doggelito bland andra Lena Sundström, journalist och författare till boken Världens lyckligaste folk och Leif G W Persson, kriminolog och författare. Lena Sundström talar och skriver begripligt om aktuella samhällsfrågor och Leif G W Persson uttalar sig lättfattligt om brott och straff och om polisens arbete.

Andra nomineringar till Det Lätta Priset är Veteran TV som skildrar livet efter pensionering på veteranernas villkor, en grupp som ofta glöms bort. Clownen Manne af Klintberg som sedan 70-talet har arbetat för att alla barn ska ha rätt till underhållning, utifrån sina egna förutsättningar. Per Lodenius, som är riksdagsledamot för Centern och har ett långt engagemang i frågor som gäller barn och unga med funktionsnedsättningar. Per var även den första att börja blogga på sajten Allaväljare – lättläst information om valet. Vanna Rosenberg har en speciell förmåga att sprida kultur till barn och vuxna på ett avdramatiserat och enkelt sätt.

– Vi ser Det Lätta Priset som en möjlighet att lyfta fram personer och verksamheter som gör en ordentlig ansträngning för att uttrycka sig så att människor förstår, säger Bror Tronbacke, direktör vid Centrum för lättläst. De nominerade når ut till alla grupper i samhället, även till de cirka 25% i Sverige som har någon form av lässvårigheter.

Det Lätta Priset, som är på 25 000 kronor, delas årligen ut till den som gjort förtjänstfulla insatser för att öka begripligheten inom något område. Det kan gälla insatser i text, bild, tal, film, programverksamhet med mera, men det kan också gälla andra insatser för att öka begripligheten. Priset kan gå till en person eller till en organisation, institution eller liknande. Priset delas ut av Centrum för lättläst, som arbetar för alla människors demokratiska rätt till nyheter, information och litteratur utifrån sina egna förutsättningar.

Det Lätta Priset år 2009 gick till Olle Carlsson, kyrkoherde i Katarina församling i Stockholm och 2008 års pris gick till Gunilla Hammar-Säfström från TV-serien Klass 9 A.

Källa: Newsdesk, Camilla Batal -marknadschef och pressansvarig vid Centrum för lättläst