Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Marocko/Västsahara: Västsahariska aktivister ställs inför rätta

Flyktingläger i Tindouf, Algeriet

Fredagen den 15 oktober inleds rättegången mot tre västsahariska aktivister, åtalade för att ha ”undergrävt Marockos interna säkerhet” efter att de besökt Polisarios flyktingläger i Algeriet. Amnesty anser att de tre aktivisterna är samvetsfångar och kräver att de omedelbart och villkorslöst ska friges.

Brahime Dahane, Ali Salem Tamek och Ahmed Nasiri greps på Casablancas flygplats, tillsammans med fyra andra aktivister den 8 oktober 2009, efter att de besökt flyktingläger i Tindouf. Fyra av aktivisterna släpptes efter en tid i häkte men alla sju ställs nu inför rätta.

– Det är helt enkelt oacceptabelt att de marockanska myndigheterna åtalar dessa sju människorättsförsvarare och tidigare offer för påtvingade försvinnanden för att de helt öppet har besökt flyktingläger och haft möten med representanter från Polisario, säger
Malcolm Smart, chef för Amnestys avdelning för Nordafrika och Mellanöstern.

– Brahime Dahane, Ali Salem Tamek och Ahmed Nasiri har suttit häktade i över ett år för aktiviteter som är helt fredliga. Det handlar om deras rätt till yttrande- och föreningsfrihet. Åtalen mot de sju personerna är tydligt politiskt motiverade och ska omedelbart dras tillbaka och rättegången stoppas, fortsätter han.

Inledningsvis åtalades de sex männen och en kvinna för att ha ”undergrävt Marockos externa säkerhet” och ”territoriella integritet”.

En av de åtalade, Brahime Dahane, har under många år bedrivit ett fredligt arbete för mänskliga rättigheter och har rapporterat om Marockos brott mot mänskliga rättigheter i Västsahara. Han har tidigare gripits av marockansk säkerhetstjänst vid flera tillfällen och 1987-1991 satt han i ett ”hemligt” fängelse.
Förra året fick Brahime Dahane Per Anger-priset, som delas ut av svenska regeringen genom Forum för Levande historia, för sin kamp för mänskliga rättigheter, men han kunde inte själv ta emot priset eftersom han då satt fängslad.

I ett uttalande som framförts av hans familj säger Brahime Dahane att ”i ett kvarts sekel har vi varit offer för godtyckliga gripanden, påtvingade försvinnanden och trakasserier på grund av de åsikter som vi fredligt har framfört”.

– De marockanska myndigheterna ska inte behandla fredliga politiska åsikter som en nationell säkerhetsfråga som man gör i detta fall, säger Malcolm Smart. Myndigheterna borde i stället leva upp till sina internationella förpliktelser och rättsprinciper genom att tillåta fredliga uttalanden och möten som förespråkar självbestämmande för Västsahara.

Marocko annekterade 1976 den tidigare spanska kolonin. Självständighetsrörelsen Polisario har utropat Västsahara som en självständig stat, SADR, och en exilregering finns i flyktinglägren i
västra Algeriet där algeriska regeringen uppskattar att 165 000 västsaharier finns.

Amnesty har även kritiserat Polisario för att de har slagit till mot oliktänkande. Den 21 september greps en medlem i Polisario, Mustafa Salma, av  Polisariorepresentanter efter att han offentligt hade förespråkat ett autonomt Västsahara under marockanskt styre. Han anklagades för att ha undergrävt SADR:s säkerhet. Enligt Saharas Press Service släpptes han den 6 oktober, men hans familj har ännu inte fått kontakt med honom och är orolig för hans säkerhet.

Marockos förföljelse av människorättsförsvarare och västsahariska aktivister och Polisarios tillslag mot oliktänkande förstärker kritiken mot att FN-missionen Minurso inte har i uppdrag att bevaka
mänskliga rättigheter. Minurso upprättades 1991 för att övervaka vapenvilan mellan Marocko och Polisario och genomföra en folkomröstning om Västsaharas framtida status.

Källa: Amnesty International