Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Världens tuffaste jobb gick till Åsa Slobodnik

Foto: Anton Slobodnik.

Åsa Slobodnik, 41-årig lammproducent och skribent från Västerås, har fått Världens tuffaste jobb. Under tre veckor kommer hon att arbeta som bonde på samma villkor som kvinnorna i Afrika. Den 8 november byter hon livet på den egna gården mot vardagen på Kenyas landsbygd.

– När Kooperation Utan Gränser ringde och sa att jag fått jobbet hoppade jag jämfota på gräsmattan och ringde mina barn och min man direkt. Det tog en stund innan jag förstod att det var sant! berättar en glad Åsa Slobodnik.

I slutet av september gick biståndsorganisationen Kooperation Utan Gränser ut med en annorlunda platsannons. En kvinna söktes som var beredd att ta sig an ”Världens tuffaste jobb”, som bonde i Kenya. Åsa valdes ut bland 125 sökanden, som alla var beredda att ”arbeta hårt från soluppgång till solnedgång, med en dagslön på mindre än 10 kronor”.

Under tre veckor i november kommer Åsa att bo och arbeta i jordbruket och hushållet tillsammans med bonden Elizabeth Maigua i byn Kirwara i Kenya. Genom att blogga om sina upplevelser hoppas hon kunna göra en okänd verklighet konkret och begriplig.

– Jag tror att jag som vanlig kvinna från Sverige, genom mitt möte med en annan kvinna i hennes vardag, kan bidra till att engagera människor och ge en större förståelse för varför bistånd är viktigt, säger Åsa Slobodnik.

Genom kampanjen vill Kooperation Utan Gränser uppmärksamma de drygt 700 miljoner kvinnor och flickor i som lever i extrem fattigdom på landsbygden i utvecklingsländerna.

– De här kvinnorna tillhör jordens fattigaste och har världens tuffaste jobb. Samtidigt är det här biståndet gör mest nytta. Vi vill se fler satsningar på kvinnliga småbrukare, eftersom det är ett effektivt sätt att bekämpa fattigdom, säger Camilla Lundberg Ney på Kooperation Utan Gränser.

Camilla Lundberg Ney tror att Åsa Slobodnik är rätt kvinna för världens tuffaste jobb, men hon poängterar att det var ett svårt val bland många bra ansökningar.

– Åsa är intresserad av fattigdomsfrågor, är själv lantbrukare och hon är bra på att berätta. Dessutom verkar hon vara en ödmjuk och rolig person.

Kooperation Utan Gränser arbetar med biståndsprojekt i fler än 20 länder, främst i Afrika och Centralamerika. Konceptet är ”hjälp till självhjälp”. Genom utbildning och rådgivning får fattiga bondefamiljer ökade skördar och mer mat på bordet.