Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Anhållna för bombhotet i Göteborg släppta men misstankar kvarstår

De två personer som varit anhållna misstänkta för inblandning i bombhotet i Göteborg har släppts. Misstankarna kvarstår dock och personerna är fortfarande intressanta i utredningen. Samtidigt flyttas utredningen över till Säkerhetspolisen.

Förundersökningsledaren Tomas Lindstrand, chefsåklagare vid Åklagarkammaren för säkerhetsmål, har beslutat att släppa de två personer som varit anhållna skäligen misstänkta för förberedelse till terrorbrott. Anledningen till att de släpps är att misstankarna inte är tillräckliga för häktning, enligt förundersökningsledarens bedömning. Personerna är dock fortfarande intressanta i utredningen och misstankarna kvarstår.

Utredningen om det påstådda bombhotet i Göteborg har fram till nu bedrivits av Polismyndigheten i Västra Götaland i nära samarbete med Säkerhetspolisen. Nu flyttas utredningen över till Säkerhetspolisen. Brottsrubriceringen är fortfarande förberedelse till terrorbrott.

– Vi har förståelse för att uppgifterna om bombhotet i Göteborg har väckt frågor. Men som vid alla förundersökningar råder sekretess. Varken Säkerhetspolisen eller förundersökningsledaren kan för närvarande ge någon ytterligare information. Vi vill inte lämna detaljer om utredningen som skulle kunna försvåra det fortsatta arbetet. Därför vill vi inte redogöra för vilka åtgärder som nu vidtas eller heller spekulera i bakgrunden till uppgifterna om hotet eller eventuella motiv, säger Patrik Peter, pressekreterare hos Säkerhetspolisen.

Källa: Polisen