Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kongressval i USA

Foto: Susanne P Fernandes.

Idag 2 november är det kongressval i USA.

Det är kongressen som stiftar lagar i USA och till exempel bestämmer över skatter. Kongressen har två kamrar, senaten och representanthuset. Sättet senaten väljs ger delstater med liten befolkning mer makt medan de folkrikare delstaterna gynnas i representanthuset. Ledamöterna till både senaten och representanthuset väljs i enmansvalkretsar med majoritetsval. För att en lag ska gå igenom krävs att båda kamrarna antar den i exakt likalydande form.

Barack Obama fortsätter sin strategi med gräsrotskampanjer där han via sin Twitter mobiliserar frivilliga till att ringa runt och uppmana folk att rösta. Den 25 oktober skrev han om valet: ”I need you fired up, because in just nine days, you have the chance to set the direction of this country.”

Många tror att demokraterna kommer att förlora en hel del platser i kongressen i detta val. Samhällskritiker som William Howard Kunstler som myntat begreppet Clusterfucknation insinuerar till och med att det finns en risk för militär statskupp i USA med anledning av det ekonomiska läget med hög arbetslöshet och överbelåning. Om det finns belägg för detta skulle ett kongressval kunna vara en utlösande faktor.

Källa: www.twitter.com/barackobama, www.kunstler.com