Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Myndigheter anklagas för antimuslimism

Polis
Foto: Susanne P Fernandes.

Muslimska mänskliga rättighetskommittén i Sverige fördömer helgens händelser där fyra svenska muslimer utpekats som terrorister av Göteborgspolisen och frihetsberövats under de mest brutala former. De kräver också en omfattande utredning som går till botten med antimuslimismen inom polis, rättsväsende och andra svenska myndigheter.

Newsdesk rapporterar att Muslimska mänskliga rättighetskommittén i Sverige menar att det finns en omfattande antimuslimism i det mediala samtalet om muslimer som nu trängt sig in i politiken och institutionerna och som har lett till en straffrihetskultur där övergrepp mot svenska muslimers mänskliga rättigheter väcker liten eller ingen indignation och inte leder till några påföljder för förövarna.

Kommittén presenterar som exempel ett fall där fyra svenska muslimer frihetsberövats av Göteborgspolisen under brutala former framför deras skräckslagna barn på grund av ett så kallat terrorhot som bara ett par dagar senare enligt dem ska ha visat sig vara helt substanslöst.

Kommittén kräver att regeringen tillsätter en omfattande utredning för att kartlägga antimuslimismen i svenska myndigheter, till att börja med hos polisen och rättsväsendet men också i socialtjänsten, skolan och andra viktiga samhällsinstitutioner. De vill också att regeringen ser över lagstiftningen för att försäkra att kulturen av straffrihet för rättsövergrepp mot svenska muslimer motarbetas eftersom de menar att det finns ett mönster i detta.