Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Enronskandalen blir teater i Örebro

Foto: Mynewsdesk.

På lördag den 6 november är det premiär för pjäsen om Enronskandalen. Det är Örebro länsteater som blir först i Skandinavien att sätta upp pjäsen som spelats på Londons West End för fulla hus och lysande recensioner. Enron, skriven av Lucy Prebble, handlar om det skandalomsusade energibolagets uppgång och fall. När Enron gick i konkurs i december 2001 förlorade tusentals människor sina arbeten, pensioner och sparkapital. Flera personer i Enrons ledning dömdes till långa fängelsestraff för att ha fört aktieägare och finansinspektionen bakom ljuset.

Pjäsen Enron är ett passionsdrama om makt och girighet. Det är också en berättelse om finanskrisens uppkomst och en skrämmande vidräkning med vår samtidshistoria.

Vi får följa hur Enrons karismatiske VD Jeffrey Skilling i ett rus av nya erövringar och stigande börskurser allt mer förlorar kontakten med verkligheten. När bolaget värderas till osannolika 60 miljarder dollar har Skilling lyckats lura sina tjugotusen anställda, Wall Street och hela det amerikanska folket. Men också sig själv. Bolaget är ett luftslott. När fasaden rämnar och Enron går i konkurs är historiens största finansiella skandal ett faktum.

Enron spelas 6 november till 18 december på Örebro Teater.

Medverkande

Malin Berg, Bengt CW Carlsson, Anders Hambraeus, Peter Jansson, Jonas Kruse, Linus Lindman, Isabelle Moreau, Hans Christian Thulin, Ismail Rezhin Azad (figurant) och Hans Kindberg (statist).

Produktionsuppgifter

Av: Lucy Prebble

Översättning: Einar Heckscher

Regi: Dritëro Kasapi

Koreografi: Bernard Cauchard

Scenografi/kostym: Annika Nieminen Bromberg

Ljusdesign: Ronny Andersson

Projektionsdesign: Tobias Stål

Ljuddesign: Per Fritz

Teaterchef: Måns Lagerlöf

Föreställningsfoto: Börje Gustavsson

Förlag: Colombine Teaterförlag

Källa: Mynewsdesk.