Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

60 år sedan Takgöken

Foto: Volvo Personbilar.

På hösten 1950 presenterade Volvo sin PV 444 i en förnyad version, den så kallade B-modellen.
Den kanske mest spektakulära nyheten satt på taket!
Här handlade det om en ny typ av körriktningsvisare som ersatte de tidigare pilarna. Nyheten kallades för Fixlight och hade utvecklats av Walter Bengtsson som drev företaget Fixfabrikerna i Majorna i Göteborg.

Redan 1947 hade Bengtsson fått patent på sin Fixlight och senare övertygade han Assar Gabrielsson om dess förträfflighet. Fixlight hade formen av ett T med en bakåtböjd fot. Den tvärgående delen innehöll tre lampor. En i mitten som gav ett fast blågrönt sken. På var sida om denna fanns en blinkande orange lampa. Lampan i mitten skulle göra det lättare att avgöra om bilen var på väg att svänga åt höger eller vänster.

Foto: Volvo Personbilar.

Snabbt fick Fixlight ett antal smeknamn, varav ”takgöken” blev det vanligaste. Historien om denna uppfinning blev ganska kort efter två år i produktion ersattes den av mer traditionella sidomonterade blinkers, även dessa tillverkade av Fixfabriken.

Att Takgöken fick stryka på foten berodde bland annat på att den inte gick att kombinera med takräcke och att de flesta marknader utanför Sverige inte tillät den. Inför nyåret 1953 blev den inte längre tillåten på nya bilar i Sverige.

Men, många bilar av de bilar som ursprungligen hade denna typ av takmonterad blinkers försågs senare med sidoblinkers. Idag vill gärna PV-entusiaster med de rätta årgångarna återställa utseendet. Dessutom är takgöken i sig ett samlarobjekt.

Takgöken kom på sätt och vis att vara en detalj i Volvos säkerhetsarbete där högt placerade ljusenheter blivit en del av utvecklingen med exempelvis högt placerade bromsljus och herrgårdsvagnarnas höga bakljusenheter.

Källa : Volvo Personbilar.