Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

EU:s arbetsmarknadsministrar diskuterar EU-regler för mammaledighet

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström med ambassadör Jan Olsson vid EPSCO-rådet i oktober. Foto: Europeiska unionens råd

På rådsmöte i Bryssel den 6-7 december ska frågor om sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor behandlas. Ministrarna ska diskutera ”mammaledighetsdirektivet”, pensioner och gemensam upphandling av influensavaccin. Kommissionen ska presentera flaggskeppsinitiativet för ökad sysselsättning och ministrarna ska försöka nå en politisk överenskommelse om livsmedelinformation till konsumenterna. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, socialförsäkringsminister Ulf Kristersson och socialminister Göran Hägglund representerar Sverige.

Mammaledighetsdirektivet

Arbetsmarknadsministrarna ska diskutera det så kallade mammaledighetsdirektivet. Syftet med förslaget är att förbättra säkerhet och hälsa på arbetsplatsen för arbetstagare som är gravida, nyligen fött barn eller ammar. Förslaget handlar om att inrätta minimiregler på EU-nivå för barnledigheten. Kommissionen vill i sitt ursprungsförslag bland annat utöka utöka barnledigheten från 14 till 18 veckor, varav 6 veckor ska vara obligatoriska direkt efter förlossningen. Europaparlamentet har röstat för mycket långtgående förändringar av förslaget och nu ligger förslaget åter på ministrarnas förhandlingsbord. Sverige motsätter sig en förlängd obligatorisk ledighet och anser att ledighet ska vara en rättighet, inte ett tvång.

Pensioner

Ministrarna förväntas anta slutsatser om tillräckliga, säkra och hållbara pensioner för alla europeiska medborgare. Rådet ska även hålla en riktlinjedebatt om det framtida pensionssystemet. Frågorna handlar om definition av gränsen för att pensionärer ska behålla en rimlig levnadsstandard, hur detta mål kan förverkligas under kommande år och om det är rimligt att målet nås år 2020. Kommissionens så kallade grönbok om pensioner ska också kommenteras.

Livsmedelsinformation till konsumenter

Rådet ska försöka uppnå en politisk överenskommelse om förordningen om livsmedelsinformation till konsumenter. Syftet med förslaget är att modernisera lagstiftningen så att den anpassas till konsumenternas behov och förväntningar samtidigt som den inte är för betungande för industrin. Ursprungsmärkning och frivilliga nationella märkningssystem är de två stora utestående frågorna.

Sysselsättningspolitiken i Europa 2020-strategin

Ministrarna ska även diskutera sysselsättningspolitiken i Europa 2020-strategin. Kommissionen förväntas presentera sitt flaggskeppsinitiativ ”En ny agenda för ny kompetens och nya arbetstillfällen” som ska bidra till målet i Europa 2020-strategin att höja sysselsättningsgraden till 75 procent för kvinnor och män i åldrarna 20-64 till år 2020.

Gemensam upphandling av vaccin

Frågan om frivillig gemensam upphandling av vacciner kommer att diskuteras. Under det svenska ordförandeskapet ombads kommissionen komma med en beskrivning av förutsättningar för en gemensam upphandling. I kommissionens rapport konstateras att detta kan ha en potential att förbättra den nationella upphandlingen och förbättra solidariteten mellan deltagande medlemsländer. Sverige har haft en avvaktande hållning och anser frågan måste diskuteras vidare.

Europaåret för aktivt åldrande (2012)

En allmän riktlinje ska nås om förslaget till beslut om ett europeisk år för aktivt åldrande och solidaritet mellan generationerna. Det syftar till att stödja aktiviteter på EU-nivå och nationell nivå såsom konferenser, informationskampanjer, forskning och utbyte av information och goda erfarenheter. Detta var en prioriterad fråga under det svenska ordförandeskapet.

Källa: Regeringskansliet