Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fredrik Reinfeldt i Berlin

Fredrik Reinfeldt möter Angela Merkel i Berlin. Foto: David Hollertz

Vid ett officiellt besök i ett vintrigt Berlin på onsdagen träffade statsminister Fredrik Reinfeldt Tysklands förbundskansler Angela Merkel för ett samtal kring aktuella politiska frågor i Europa.

Vid samtalet mellan de två regeringscheferna diskuterades särskilt den ekonomiska situationen i Europa. Centrala frågor var den permanenta krishanteringsmekanism som EU planerar att införa, samt de fördragsjusteringar som kommer att tas upp på Europeiska rådets kommande möte.
– Det är glädjande att Sverige stödjer arbetet med utformningen av krishanteringsmekanismen och de fördragsjusteringar som nu står på dagordningen, sa Angela Merkel på den efterföljande presskonferensen.

Fredrik Reinfeldt framhöll att ett ekonomiskt stabilt Europa ligger i allas intresse.
– Det är bra för oss när det går bra för euroländerna. Samtidigt måste man komma ihåg att ländernas problem i grunden är nationella och därför främst måste lösas nationellt, sa Fredrik Reinfeldt.

Att relationen är utmärkt mellan Sverige och Tyskland – och även mellan de båda regeringscheferna – framgick tydligt vid presskonferensen.
– De svensk-tyska relationerna befinner sig i ett ”excellent” tillstånd, konstaterade Angela Merkel.

Besöket i Berlin var Reinfeldts femte som statsminister.

Källa: Regeringskansliet