Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Indisk polis fifflar med kokaininnehav

Bild: Tullmyndigheten
Indisk polis fifflar med kokainmängder för att ge minskat straff till känd skådespelares bröder.

Under torsdagen rapporterade The Times of India att polisen i Hyderabad medvetet fifflat med de mängder kokain bröderna till den kände telugufilmskådspelaren Ravi Teja får stå inför rätta för innehav av. Ravi Teja är mycket välkänd för sina prisbelönta insatser i den sydindiska filmindustrin.

De två bröderna och deras vän greps på bar gärning när de köpte kokain av en nigeriansk drogförsäljare och polisen bekräftade den 19 augusti i år att det rörde sig om 11 gram kokain som de tre köpt tillsammans. Den nigerianske drogförsäljaren ska också ha haft 40 gram kvar för försäljning efter transaktionen.

Enligt indisk lagstiftning ger innehav av kokainängder mindre än 2 gram endast 6 månaders fängelse alteroch eller böter på 10 000 rupier medan större mängder ger fängelse i tio år respektive 100 000 rupier i böter.

Polisen ska nu ha modifierat de mängder kokain bröderna anklagas för att ha innehavt genom att påstå att de mängder de tre köparna tillsammans påträffades med var 6 gram, det vill säga 2 gram vardera istället för 11 gram totalt. De resterande 5 gram skrivs över på den nigerianske drogförsäljarens innehav.

Detta är ett typexempel på hur personer med stort populistiskt inflytande, kontakter och finansiella tillgångar lyckas kringå rättvisa i det extremt korrupta indiska rättväsendet.