Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

UD ändrar reserekommendationer för Elfenbenskusten

UD avrådde ursprungligen den 13 oktober 2006 från resor till Elfenbenskusten men sedan förbättrades läget i landet något. Med enledning av det spända politiska läget efter presidentvalet i höst har UD valt att nu avråda helt ifrån alla resor till landet

Konflikt och politisk turbulens har präglat landet sedan 2002. Den överenskommelse om fred och återförening som ingicks i mars 2007 ledde till att den politiska spänningen lättade och säkerhetsläget förbättrades successivt.

Den oklara situationen efter presidentvalet hösten 2010 har dock inneburit att spänningen åter ökat och oroligheter har förekommit på skilda platser.Osäkerhet har under krisen blivit en del av det dagliga livet i Elfenbenskusten.

Kriminaliteten är hög och har blivit alltmer våldsam, bland annat till följd av att det finns mycket lätta vapen i omlopp. Allvarliga trafikolyckor förekommer i betydande omfattning liksom attacker av ”vägpirater”, främst vid större trafikleder ute på landsbygden. Drunkningsolyckor är vanliga i havet, där strömmarna är starka även nära stränderna.

Bland hälsorisker bör särskilt nämnas förekomsten av malaria och risken för att smittas av HIV.
Det finns fortsatt risk för att läget snabbt kan försämras.

De politiska spänningarna kan leda till motsättningar och demonstrationer som urartar i upplopp och förstörelse, vilket varit fallet under senare tid. Besökare i landet uppmanas att hålla sig informerade om utvecklingen och påkallade säkerhetsåtgärder, undvika folksamlingar och demonstrationer och iaktta stor försiktighet vid vistelser och transporter utomhus.

Källa: UD